„Noi am identificat în jur de 900 de imobile care sunt mâzgălite cu graffiti şi suntem în faza în care am notificat proprietarii să cureţe aceste graffiti-uri, n-am aplicat nicio sancţiune până acum (…) Sunt de foarte mult timp aceste graffiti-uri şi nimeni nu ia măsuri”, a explicat, în plenul consiliului local de marţi, directorul adjunct al Poliţiei Locale Timişoara Dorel Cojan. Acesta a reclamat şi faptul că timişorenii nu sesizează Poliţia Locală atunci când văd că sunt mâzgălite clădirile pentru a se putea interveni prompt, dar s-a plâns oricum că nu are destui oameni pentru a putea ţine sub control lucrurile şi pentru a-i prinde pe toţi cei care murdăresc faţadele. Chiar dacă unii consilieri locali au afirmat că oamenii aşteaptă de la autorităţi să-i protejeze, Cojan a atras atenţia că proprietarii de imobile au obligaţia să menţină faţadele curate.
Timişorenii sunt obligaţi, printr-o hotărâre de consiliu local (HCL 371 din 2007 modificată şi completată), să asigure periodic curăţarea faţadelor locuinţelor, a chioşcurilor şi a clădirilor amplasate la frontul stradal, să degajeze elementele de construcţie (ornamentele) şi tencuiala care stau să se desprindă de pe faţadele clădirilor, să tencuiască şi să zugrăvească periodic faţadele, să îndepărteze înscrisurile şi desenele de pe acestea, să cureţe şi să înlocuiască jgheaburile şi burlanele degradate. Hotărârea prevede sancţiuni între 500 şi 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice, în timp ce în cazul persoanelor juridice amenzile ajung până la 2.500 de lei.
Având în vedere faptul că sunt 900 de clădiri inscripţionate, primarul Nicolae Robu a făcut, în plen, o scurtă analiză a opţiunilor care există în situaţia dată: imobilele pot fi lăsate aşa cum sunt, pot fi curăţate de către proprietari, de către primărie sau de către… altcineva, de exemplu o asociaţie civică dornică să-şi ofere serviciile, a afirmat Robu. Concluzia? Faţadele trebuie să fie curăţate de către proprietari, chiar dacă nu ei le-au mâzgălit. „Mie nu-mi place să văd aceste clădiri cu tot felul de inscripţii pe ele. Le-am pus la dispoziţie (n.r. – amatorilor de graffiti) pasajul din Piaţa Maria, l-am zugrăvit ca să-l facă din nou, să-şi facă de lucru… Constatăm că altcineva nu vine să le facă, noi nu putem să rezolvăm problema la 900 de clădiri, rămân proprietarii. Trebuie să exercităm o presiune asupra lor dacă vrem să schimbăm faţa oraşului (…) Ne asumăm această impopularitate de dragul oraşului”, a concluzionat primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!