Acest „lucru colosal”, după cum l-a descris prof. dr. Margit Şerban, coordonatoarea departamentului de transplant de la Timişoara, va permite pacienţilor bolnavi care au nevoie de transplant medular şi care se adresează spitalului de copii timişorean să găsească donatori compatibili, cu şanse uriaşe de a-l identitica între cele 15.072.000 de persoane din registrul internaţional, în condiţiile în care România are o listă de donatori de doar câteva sute de persoane.
„Practic, acum putem să plătim doar în jur de 15.000 de euro pentru a aduce aici celulele stem şi a face transplantul pacientului bolnav şi să nu mai plătim 150.000 de euro ca pacientul să facă transplantul afară, pentru că atât costă în străinătate. Diferenţa de costuri este dată de salariile care se plătesc medicilor, laboranţilor şi tuturor celor implicaţi în transplant în străinătate, dar trebuie ştiut că protocoalele şi procedurile pe care le urmează ei sunt identice şi la noi”, a explicat prof. dr. Margit Şerban. Aceasta a adăugat că mizează pe sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Agenţiei de Transplant, cei care gestionează Programul Naţional de Transplant din România, pentru a fi alocaţi banii necesari astfel încât pacienţii români, de orice situaţie socială, să beneficieze de aceste servicii medicale performante la noi în ţară.
Pe de altă parte, dr. Cristian Jinca, unul dintre specialiştii centrului de transplant, a precizat că, în prezent, 12 bolnavi, copii şi adulţi tineri, au fost tipizaţi pentru stabilirea compatibilităţii şi li se caută donori în străinătate, pe banii lor.
De altfel, modul în care au fost alocaţi banii pentru transplant clinicii timişorene a involuat în ultimii ani. Dacă în 2008, clinica timişoreană a primit pentru transplantul medular 35 de miliarde de lei, în 2009 a beneficiat de 25 de miliarde de lei, iar anul acesta în Timişoara au ajuns doar 17 miliarde de lei.
Tot în 2010, în Centrul de transplant de la Spitalul de copii „Louis Ţurcanu” Timişoara, acreditat pentru copii şi adulţi, au fost efectuate 31 de transplanturi, dintre care 26 autologe şi 5 alogenice.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!