Primarul a anunţat, marţi, că proprietarii mai multor imobile din oraş lăsate de izbelişte au fost somaţi de municipalitate să ia măsuri.
„S-au transmis somaţii către proprietarii unora dintre clădirile lăsate în paragină. Eu am nominalizat clădirea de la intrarea în Timişoara dinspre Arad, care a aparţinut pe vremuri Poliţiei, clădirea de la intrarea dinspre Lugoj spre Timişoara, care a aparţinut tot Poliţiei, cazarma militară din Piaţa Mărăşti, trebuie găsită o soluţie. Nu trebuie să ne uităm mai departe, ne putem uita aici, foarte aproape de noi. Perimetrul clădirii care găzduieşte Liceul de Artă este o ruşine pentru Timişoara şi creează probleme în organizarea traficului. Trebuie să se hotărască şi proprietarii, să facă ceva pentru punerea în valoare a acestor proprietăţi”, a afirmat Robu.
Edilul a vorbit şi despre clădirea Liceului Emanuil Ungureanu (Electromotor), precizând că în acest caz se impune o reparaţie capitală şi evacuarea tuturor chiriaşilor, astfel încât în imobilul respectiv să funcţioneze doar şcoala.
Un alt imobil care are nevoie de reparaţii, spune primarul, este cel al Colegiului Tehnic (MIU). Iar Robu crede că în zona respectivă s-ar preta şi o fântână, la fel ca în spaţiul de dinainte de Podul Tinereţii (Mitropolit Andrei Şaguna), care duce la Universitatea Politehnica.
„Clădirea Liceului MIU este în ultimul hal de degradare. Trebuie să dăm o altă imagine acestei zone. M-am uitat la acel sens giratoriu din faţă de la MIU. Raza de curbură n-a fost corect proiectată. Toată zona de acolo e piatră (…) Acolo se pretează foarte bine o fântână. Să aruncaţi o privire şi să îmi spuneţi dacă vă place să vedeţi piatră gri, cât cuprinde, sau dacă v-ar plăcea să vedeţi acolo ceva care sa aibă valoare estetică şi să ne bucure puţin sufletul. Am cerut să văd într-o variantă simulată pe calculator şi cum ar arăta zona verde care este acum la trecerea podului dinspre Catedrală spre Electro, acolo poate s-ar preta un joc de apă – o soluţie ieftină, nu ceva foarte sofisticat. Vreau ca oraşul să primească un farmec – aşa cum a avut – printr-un update. Vreau să redăm Timişoarei farmecul pe care l-a avut”, a adăugat Robu.
Cum unele dintre clădirile degradate sunt în administrarea primăriei, autorităţile locale promit să facă ordine şi în propria ogradă.
Un alt subiect pe care îl are în vedere noul primar este realizarea de sensuri giratorii pentru decongestionarea circulaţiei în oraş.
„Am cerut să se analizeze dacă s-ar preta şi pentru Timişoara să recurgem la sensuri giratorii, aşa cum s-a recurs în majoritatea oraşelor din ţările dezvoltate. Am cerut o analiză, să vedem dacă se pretează să se recurgă la această soluţie pe o arie mai largă”, a mai explicat edilul.
Totodată, Robu a anunţat că a solicitat urgentarea demersurilor pentru realizarea de parcări subterane, mai ales că după reabilitarea zonei centrale multe străzi vor deveni pietonale.
Fosta legislatură a consiliului local a adoptat, pe ultima sută de metri, o hotărâre privind construirea a cinci parcări subterane în zona centrală a oraşului. Hotărârea prevedea întocmirea şi înaintarea către Consiliul Local Timişoara a unui contract de asociere în participaţiune între ADP şi firmele Kronvest Investment Group din Braşov şi Mandelbaum din Graz pentru construirea a cinci parcări în zona fântânii de la Punctele Cardinale şi a parcului din zona Palatului Dicasterial, în zona Colegiului Tehnic (MIU) şi a Casei Oamenilor de Ştiinţă, în zona Pieţei Mărăşti, sub Parcul Botanic şi sub ceasul floral de lângă Hotel Continental.
Citiți principiile noastre de moderare aici!