STPT a pornit, de luni, și transportul public școlar. Deocamdată cu minibuzele, care pleacă din patru cartiere ale orașului spre patru licee, cu încă unul pe drum. Potrivit primarului Timișoarei, dacă interesul va fi mare, minibuzele vor fi înlocuite de autobuze. Edilul-șef le promite părinților că acest serviciu va fi peren.
Societatea de Transport Public Timișoara are, tot de luni, 28 de mijloace auto în plus pe trasee, o creștere cu 38% față de luna august a anului trecut. Suplimentarea a fost posibilă și datorită faptului că societatea a angajat șoferi noi.
Reprezentanții STPT spun că din vară și până acum au angajat 34 de șoferi, după campania de angajare începută de directorul Nicu Bitea, apropiat al primarului Nicolae Robu. Vorbim despre șoferi de autobuze, care au venit din județe precum Caraș-Severin, Bihor, Mehedinți, Gorj, Botoșani sau chiar București.
În prezent, STPT are 92 de vatmani, potrivit oficialilor societății, însă nu toți sunt pregătiți să conducă tramvaiele Armonia, reabilitate cu 500.000 de lei bucata. Potrivit primarului, campania de angajare continuă, pentru că mai este nevoie de vatmani.
„Nu suntem limitați de parcul auto, noi suntem limitați de numărul de șoferi și vatmani pe care îi avem la dispoziție. S-a dovedit că, dacă există preocupare, și astfel de angajați pot fi găsiți și în continuare vom simți consecințele”, ne-a explicat Robu.
Sub 20 de Armonii zilnic prin oraș
Cât despre tramvaiele Armonia, deși 28 de garnituri au ajuns reabilitate de la cele două firme care s-au ocupat de modernizarea lor, doar 18 au fost scoase, de exemplu, marți, pe traseu. Doar 26 pot fi folosite deocamdată, pentru că două dintre ele așteaptă recepția, iar două încă trebuie să sosească.
„Opt tramvaie Armonia sunt în depou, unele având reparația planificată, un fel de revizie tehnică, în timp ce pentru altele noi sunt instruiți vatmanii. Față de tramvaiele vechi, Armonia are dotări noi, vatmanii trebuind să fie instruiți în această privință”, ne-au declarat reprezentanții STPT.
„În fiecare dimineață mi se comunică numărul de Armonii de pe traseu, în general sunt între 15 și 20, dar din cauză că nu avem destui vatmani sunt atâtea și nu sunt mai multe. Vatmanii care conduc tramvaiele Armonia au făcut o pregătire specială în plus față de ceilalți, nu le putem folosi pe toate”, a explicat și Robu.
Așadar, deși avem garnituri ca noi, nu pot fi scoase toate pe traseu, pentru că STPT încă nu și-a instruit vatmanii. În curând însă, promite primarul Timișoarei, serviciile oferite de societate vor fi mult mai decente. Robu spune că nu se va opri până când transportul în comun nu va funcționa excepțional și le promite călătorilor că vor ajunge să știe exact în cât timp ajunge un mijloc de transport în stație.
„Dacă eforturile în primii ani de mandate de primar s-au concentrat pe plata mijloacelor pe care le-am achiziționat, unele contractate de fosta administrație, dar am avut de plătit sume foarte mari, pentru că plata a rămas în sarcina mea. Acum ne focalizăm pentru a-i face pe cetățeni să simtă ei o îmbunătățire. Trebuie să simtă radical această îmbunătățire. Pașii făcuți sunt importanți, dar reprezintă doar un început. Nu ne vom opri până când nu vom putea spune că în Timișoara transportul în comun funcționează excepțional. Asta înseamnă că vom ajunge să anunțăm cât e timpul maxim de așteptare pe diverse intervale din zi după un mijloc de transport în comun pe diversele trasee. Va fi o asumare care, evident, va fi și respectată. Însă vom merge până acolo încât să asumăm. Puteți conta că folosind mijloacele de transport în comun între ora și ora pe traseul cutare nu aveți de așteptat mai mult de atât până vine și nu va dura mai mult de atât până ajunge mijlocul respectiv”, a mai explicat Robu.
Edilul-șef le cere timișorenilor să aibă răbdare, pentru că primăria se pregătește să cumpere și tramvaie noi, cu fonduri europene. Municipalitatea a lansat deja licitația pentru achiziția a 16 garnituri, cu puțin peste 47 de milioane de euro, dar prima licitație a eșuat din cauza pretențiilor mult prea ridicate din caietul de sarcini. PMT vrea să obțină fonduri europene, însă proiectul nu a fost încă depus. Robu spune că nu e grabă, primăria având termen până la primăvară să depună proiectul.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2161381″]
[related-post post_id=”2161112″]
[related-post post_id=”2177659″]
[related-post post_id=”2131319″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!