„Fondul suveran e metoda TelDrum. TelDrum a fost proprietatea Consiliului Județean și a devenit proprietatea lui Dragnea. Fondul suveran e TelDrum la nivel național (…) Este exact metoda TelDrum: privatizăm, dar privatizăm la cine vrem noi și la o zecime de preț”, a spus Ponta la Timișoara.
Fostul premier a avertizat că prin crearea Fondului suveran de dezvoltare și investiții, Guvernul încearcă să vândă ilegal cele mai profitabile 28 de companii de stat din România, printre care se numără și Hidroelectrica, dar și Aeroportul Internațional Timișoara.
„Inclusiv Aeroportul din Timișoara e pe listă. O să vă treziți, o să aflați din presa de specialitate că Fondul suveran a vândut acțiunile la aeroport”, a mai spus Ponta.
El susține că metoda e simplă, mai ales că în urmă cu patru zile a fost emis un document prin care 90 la sută din profiturile acestor companii se vor duce la bugetul de stat și nu vor fi lăsate acestora pentru investiții.
”Tocmai le-au luat ce bani mai au prin conturi și vor spune că sunt vai ș-amar de ele. Hai să le vindem. Nu e mare inginerie, să nu credeți că sunt foarte sofisticați. Nu mai le e frică. Nu mai le e frică nici de ANAF, nici de DNA”, a adăugat Ponta.
El a precizat că vânzarea nu se va face pe bursă, pentru că ar fi prea scumpă, ci prin negociere directă cu diverși investitori.
Acesta a mai declarat că înființarea Fondului suveran este susținută de premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, singurul „mai deștept” fiind ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a refuzat să semneze ordonanța de înființare a acestui fond.
„Doamna Dăncilă și Teodorovici cred că vor primi 100 de ani de închisoare la un moment dat. Dl Toader Tudorel nu și-a pus semnătura pentru că e mai deștept. Și uite așa rămânem fără ultimele 28 de vaci sănătoase cu lapte din România”, a mai spus Victor Ponta.
Finanțele estimau, la finele anului trecut, că vor pierde 4,7 miliarde lei venituri la buget, din dividende, în 2019, dacă va fi creat Fondul suveran de investiții, la care se mai adaugă 600.000 lei, cheltuieli pentru înființare.
“Prin înființarea FSDI se are în vedere crearea unui vehicul public de investiții financiare/intermediere financiară în acțiuni/participații în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piața financiară din Romania, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă și, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către economie și proiecte rentabile”, se arată într-un comunicat al instituției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!