Poluarea produsă de Colterm înghite bani grei, de cele mai multe ori chiar din bugetul local. Astfel, societatea este obligată, conform unei hotărâri de guvern din 2006, să cumpere certificate aferente emisiilor de CO2 verificate. În fiecare an. Caracterul oneros al procedurii face ca societatea, în cazul în care nu le cumpără, să plătească aproximativ 100 de euro pentru fiecare certificat lipsă, drept amendă.
Amenzi precum cea primită de la Administrația Fondului de Mediu, care a constatat că cele 201.463 de certificate verzi necesare anului 2020 nu au fost depuse la timp anul trecut. Pentru că termenul legal din 2021 a fost depășit, compania Colterm a fost sancționată. Pușculița societății locale de termoficare este și așa goală. În consecință, din bugetul local va trebui plătită amenda de aproximativ 21 de milioane de euro.
Istoria pare că s-ar repeta, avertizează consilierul local din partea PNL, Adrian Lulciuc. Pentru 2021, certificatele CO2 trebuiesc puse pe masă până cel târziu la data de 30 aprilie 2022. Consilierul acuză că în administrația Fritz „nici măcar nu se discută despre această obligație”.
„E ultima strigare pentru achiziționarea certificatelor pentru emisiile de CO2 pe anul 2021. Companiile de termoficare responsabile din țară au început deja să achiziționeze certificatele pentru emisiile de CO2 pentru anul precedent. Este cazul Oradei, care a contractat deja aproape 50.000 din cele 280.000. Ce face Primăria Timișoara și Colterm? Încă nimic”, declară Lulciuc.
Cele 188.624 de certificate vor costa aproximativ 11,2 milioane de euro. Iar consilierul PNL susține că nu ar fi fost plătită nici amenda primită la ultima abatere a societății de la prevederile europene.
„Până acum, Primăria Timișoara trebuie să plătească suma pentru certificatele din 2020, amenda de 21 de milioane de euro, dar și certificatele pentru 2021 care ar costa aproximativ 11,2 milioane de euro”, mai spune acesta.
În 2020, Colterm a cumpărat certificatele verzi de la o firmă din București, cu 19,7 milioane de lei. Societatea avea nevoie de 170.000 de astfel de certificate, iar singura firmă interesată să i le vândă a fost TDR Energy SRL. Primăria a garantat pentru rate, așa că aleșii locali au aprobat un grafic de plăți și au fost de acord cu „preluarea datoriei Colterm în cazul neachitării la termenele stabilite a sumelor datorate”. În 2019, certificatele EUA au costat 27,2 milioane de lei și au venit de la Termoficare SA Oradea. În 2018, acestea au costat 16 milioane de lei și au venit tot de la Oradea.
Pe aceeași temă:
Colterm, la finalul anului 2021: amendă de 21 milioane euro, datorii istorice, avarii și insolvență
Trimite articolul
Xmultumim pentru avertisment domnul consilier local. acum o sa dorm linistit stiind ca te am pe tine sa ma avertizezi in caz de ceva urgent. dar concret, tu ce ai facut mai Lulciuc? ai vreo varianta? toti il injurati pe fritz ca atata puteti. veniti cu o varianta fezabila, mai buna, dovediti ca fritz e incompetent si voi sunteti buni si data viitoare va votam pe voi. ah stai, asta am facut de 20 de ani incoace si ati furat cam tot ce era de furat din orasul asta.
-
N-avem bani de certificate. Asta e.Certificate pentru a incalzi oamenii iarna. Bizar. Eventual pentru agentii economici care fac profit.
Hoţia publică pe tema “CO2” ar trebui să se întrerupă până cel puţin la sfârşitul lui 2022 (din cauza războiului). Deja, cred, cele două săptămâni de război au compensat toate economiile de CO2 din lume….
Terminati cu jaful din banul cetateanului prin aceste certificate
Certificate verzi…bani aruncați pe fereastră la cererea radicalilor ecologiști…fraierii sa plătească…