128 de tineri din Timișoara așteaptă de mai mult de patru ani să își construiască o casă, după ce fostul primar le-a promis terenuri gratuite, în baza Legii 15/2003. Numele norocoșilor au fost anunțate în martie 2017, iar de atunci… se tot împart terenurile. După ce pe lista inițială au apărut mai mulți apropiați ai fostului primar și angajați din primărie, Nicolae Robu a decis să scrie Agenției Naționale de Integritate, căutând un fel de confirmare ca să le poată da parcele gratuite. A venit târziu răspunsul ANI, iar unii tineri sătui de așteptare au mers în instanță. Și tot așa. Suntem mai bine de patru ani mai târziu, iar terenurile tot n-au ajuns la tineri.
Au fost deschise mai mult de 15 acțiuni în instanță împotriva primăriei, iar vreo zece au fost pierdute de municipalitate. Avocații unora dintre tineri spun că au obținut soluții definitive favorabile pronunțate de Curtea de Apel Timișoara.
„Toate acțiunile demarate în fața Tribunalului Timiș prin care s-a solicitat obligarea primarului la punerea în aplicare a HCL de atribuire a terenurilor au fost admise, iar majoritatea completurilor de judecată au admis și daunele morale în cuantum de 5.000 euro, observând culpa administrației locale și prejudiciul grav cauzat tinerilor. În termenul legal, autoritățile locale au formulat recursuri, acestea fiind respinse în ceea ce privește petitul principal, într-o speță fiind acordate definitiv și daunele morale în cuantum de 5.000 euro”, transmite echipa de avocați care-i apără pe timișorenii beneficiari ai terenurilor pe Legea 15.
Acuzațiile avocaților
Avocații Laurențiu Moisă, Raluca Dornean Păunescu și Roxana Atanasiu spun că „primarul nu se conformează hotărârii definitive pronunțate de o instanță imparțială, apreciind oportun ca în răspunsul la plângerile prealabile nou înregistrate să se precizeze că «zona în care se atribuie parcelele de teren pentru construirea unei locuințe pentru tinerii beneficiari ai Legii nr. 15/2003 nu este sistematizată, fiind inclusă în Programul de Dezvoltare pe anul 2021 al primăriei», omițând faptul că terenurile sunt deja atribuite prin HCL, litigiile fiind demarate cu scopul punerii în aplicare a acestui act administrativ, respectiv în vederea obligării la punerea în posesie a terenurilor și încheierea contractelor de comodat aferente”.
Potrivit aceleiași surse, răspunsul juriștilor din primărie „denotă încă o dată nepăsarea și tergiversarea continuă a soluționării problemei”. Mai mult decât atât, ei îi acuză pe reprezentanții PMT că, prin declarațiile pe care le fac, „tind să influențeze completurile de judecată”, pentru că nu așteaptă finalizarea proceselor și stabilesc soluția pe care un judecător imparțial ar trebui să o dea.
„Este inadmisibil ca autoritățile publice locale să se joace cu destinul unor tineri care au avut speranța ca în urma aprobării cererii de atribuire a terenurilor, acestea vor fi puse în posesie în termenul scurt pe care legea îl prevede.
Viziunea rezolvării situației tinerilor care au avut încredere nu există, raportat la noile răspunsuri la plângerile prealabile formulate, care atestă că au fost reanalizate toate dosarele, dar că suspendarea HCL de atribuire primează. În acest registru, facem mențiunea faptului că litigiul care are ca obiect anularea HCL de suspendare a HCL de atribuire a fost admis de către Tribunalul Timiș, instanța acordând daune morale în cuantum de 1.000 euro pentru fiecare reclamant.
Impactul unei astfel de atitudini a autorităților este foarte grav, unele dintre familii având nevoie de ajutor de specialitate pentru a trece peste încercările cauzate de indiferența autorităților locale. Din nefericire, unii dintre tineri au ales să se separe, nemaiputând suporta un trai în chirie, cu copii mici care își doresc o curte în care să se joace cu animalele de companie și care întreabă în fiecare zi: «Când ne predă domnul primar terenul să ne construim căsuța?»”, atrag atenția cei trei avocați.
Cum e cu vârsta depășită
Discuția a ajuns acum la „tinerii care între timp nu mai sunt tineri”, unii dintre ei depășind vârsta de 35 de ani, astfel că apărătorii acestora îi acuză pe cei din PMT că „resping solicitările de punere în aplicare a HCL de atribuire pe motiv că «persoanele nu se mai încadrează în prevederile legii»”.
„Lipsa de consecvență a autorităților locale rezultă și din răspunsul oferit unui tânăr care în prezent are 38 de ani (acesta depunând cererea la vârsta de 23 de ani, respectiv în 2006), căruia nu i s-a precizat că nu se mai încadrează în prevederile legii, ci doar că procedura este suspendată din cauza controlului efectuat de Curtea de Conturi, ilo tempore.
Pentru acuratețea argumentării, menționăm că în conformitate cu art. 3 din Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală,
(1) De prevederile art. 1 beneficiază, o singură dată, tinerii care, la data depunerii cererii prevăzute la art. 4, au vârsta de până la 35 de ani și îndeplinesc următoarele condiții:
a) au împlinit vârsta de 18 ani;
b) la data depunerii cererii, precum și la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități”, mai explică avocații.
Ei cer primăriei să trateze cu seriozitate interpretarea textelor legale, „cu scopul de a face lumină în cazul tinerilor care au depus cererea la o vârsta fragedă și care azi sunt efectivi șterși cu buretele de către autoritățile publice locale, din culpa acestora din urma”.
De cealaltă parte, viceprimarul Cosmin Tabără, cel care a preluat dosarul pe Legea 15 de la fosta administrație, le cere beneficiarilor să aibă răbdare, pentru că totul se va rezolva.
„Să aibă răbdare, proiectul de hotărâre va cuprinde tot ceea ce legea prevede. Nu voi limita dreptul nimănui de a-și obține terenul, ba din contră, îmi doresc ca toți cei care își pun semnătura pe un astfel de act normativ să fie convinși că vor avea liniștea și după semnarea actului. Atâta timp cât am scos dosarul dintr-un sertar după 4-5 ani în care alții nu și l-au asumat, nu a fost doar pentru laude în presă, ci pentru a rezolva problema. Doar că trebuie rezolvată legal. Îmi pare rău că nu am soluționat-o până în luna iulie cum am promis, dar există anumite prevederi legale care trebuie puse în valoare în spiritul și litera legii”, ne-a explicat edilul.
Tabără crede că și „cel care a depășit vârsta în momentul de față, are dreptul după soluționarea plângerii”. Primăria urmează să emită un proiect de hotărâre „pentru cei care au îndeplinit și îndeplinesc condițiile”, inclusiv pentru atribuirea terenurilor celor care între timp au trecut de 35 de ani. Dar proiectul trebuie să fie discutat și în comisiile consiliului local, mai spune edilul. Un lucru e clar: cei care se regăsesc pe lista norocoșilor și au dobândit între timp proprietăți își pot lua adio de la parcelele promise în zona Ovidiu Balea.
Ca să beneficieze de terenuri, tinerii trebuiau să aibă domiciliul în Timișoara, să nu aibă mai mult de 35 de ani și să depună o garanție de aproape 10.000 de euro, pentru a demonstra astfel că au bani să înceapă lucrările la casa visată. 128 de parcele are de împărțit primăria în zona străzii Ovidiu Balea, care nu aveau, la începutul acestui an, nici rețelele de utilități.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XTanara Borcsi Gabriela. Poate primeste teren de la Consiliul Judetean.
-
Evident nu’s eu dar multumesc ca ai atacat’o. Esti un om care urmareste lucrurile.
De 4 ani si un pic muncesc la casa mea, e aprope gata, nu m-am grabit, nu am avut fonduri fara limita. E facuta pe teren cumparat din banii munciti de mine si cu materiale cumparate pe bani la fel, munciti. As fi fost eligibil, dar nu eram fiu de consilier sau membru cu carnet, asa ca n-avea sens. Acesti pilosi mai bine ar pune osu’ sa munceasca, ca se poate, fara sa stai cu mana-ntinsa
-
Corect!Cinste tie ca esti harnic si te descurci,dar astia vot totul de-a gata.Sa primeasca moca un teren pe care sa il vanda apoi cu banii cu care isi pot cumpara o vila la Mosnita.Si uite asa devin oameni de afaceri.
-
Trebuie sa lamurim cateva lucruri in tota aceasta rocedura si anume:
1. Aceasta LEGE este data de PARLAMENT si nu de Primaria Timisoara, iar ea se aplica peste tot in tara, nu doar la TM (vezi Giroc, Ghiroda, Giarmata etc.)
2. Tinerii nu primesc nimic moca, terenul va ramane al primariei si dupa construirea caselor, doar ca exista posibilitate de cumparare dupa ce construiesc casa, asta la pretul stabilit de evaluator…facilitatea este ca li se da terenul sa il FOLOSEASCA gratuit, nu li se da in proprietate, cum gresit inteleg unii
3. Ca se afla si unele persoane care au carnet de partid pe lista e foarte probabil, dar asta nu inseamna ca ei nu au drept sa beneficieze de anumite Legi, precum nici cei care nu au carnet de partid nu au nicio vina ca primaria nu isi respecta Legea in vigoare
4. A durat pana acum 4 ani procedura numai si numai din vina mintilor luminate din primarie, care dau interpretari prevederuilor legale care sunt impotriva Legii, din aceste mtive cei care se simt neindreptatiti au mers in instanta pe diferite aspecte si cam toti au castigat…ceea ce inseamna ca cei din primarie nu numai ca nu respecta Legea dar si fac lucrurile in asa fel incat sa blocheze procedura si sa o taraganeze
5. Daca verifici cati dina ctualii proprietari de case sau apartamente din Timisoara au CUMPARAT acele case eu unul cred ca e un procent foarte mic, pentru ca pe vremea lui Ceausescu li s-au dat apartamente oamenilor GRATUIT o data cu incadrarea in campul muncii…
-
-
Felicitări ca ai reușit!! Dar nu e corect sa nu se tina cont ca exista diferite nivele financiare în societate.. Sunt care cauta în tomberoane.. Sunt care își întrețin părinții.. Sunt care au multi copii în întreținere..exista oameni cu handicap.. Nivelul de posibilități sunt diferite!!! Cei 128 de tineri nu stau cu mana întinsă cum scriu unii cârcotași.. Sunt tineri care prin munca lor ar dori sa construiască o casă,
…singurul avantaj ca terenul nu trebuie cumpărat la început și locația terenului este una cat de cat bună, .. Doar la sfârșitul construcției la prețul dat de un evaluator vor afla tinerii în ce sau bagat.. Pana cat timp nu e cumpărat terenul toată investiția lor ste blocata pe terenul primăriei… E un risc foarte mare pt tineri.. Nu poți sa te retragi fără pierderi pe parcurs… Doar dacă ai finalizat casa și ai cumpărat terenul atunci vei afla dacă a meritat.. Momentan ținând cont de comportamentul autorităților chiar trebuie sa fii nebun sa intrii în parteneriat cu primăria..cine știe cate bete în roate mai baga pe parcurs, întârzieri cu utilitățile.. Etc.. Terenurile sunt în câmp, fără utilități și nici nu sunt accesibile, nu exista nici o poteca la ele….
Aceste pomeni ar fi trebuit sa se termine demult! Din pacate, nici noua administratie nu are de gand sa elimine aceasta metoda prin care se aloca resurse oamenilor partidului. Le da pamant, ca ei is saraci. Dar bani sa faca pe el casa au. Din salariul de bugetar, dar mai ales din spagi. La fel ca si cu pensiile speciale, la fel ca si cu multe altele, usr nu va face nimic. Promisiuni si atat, usr=psd=pnl. Ne-am lamurit.
-
Tinereii astia au bani de avocati si de ridicat casa dar se milogesc pentru teren. Eeeei nu se milogesc putorile ordinare ci doar profita de pe urma carnetului de partid sau a functiei lor sau a rudelor.
-
Ai idee cat costa un avocat pt un proces ca asta? Ai idee cine plateste cheltuielile de judecata cand primaria pierde procesele? Ai idee cine ateste daunele morale celor care au castigat impotriva primariei? Ai idee ce oameni te repezinta in primarie? Toate sunt din buzunarul tau si al meu, dar mai grav e ca aceste sume pot fi folosite in scopuri mult mai bune decat sa fie dat avocatilor sau ca daune morale din cayza ca functionarimea nu isi face treaba dupa cum scrie Legea
-
-
Eugen . Aceasta lege e data in sprijinirea si incurajarea tinerilor de a ramane in locurile natale si a pune capat migratiei tinerilor din spre mediu rural catre mediu urban.sunt deaccord cu tine ca asemenea masura nu isi are locul in orase dezvoltate sau localitati periferice foarte dezvoltate. Dar nici sa ramana terenurile pasune nu e ok , trebuie analizata mai bine aceasta lege si regandita
-
Mai exact cum s-ar pune capat migratiei tinerilor dinspre mediu rural catre mediu urban dand terenurile astea gratis? Si cati timisoreni crezi ca plecau din locul natal pt ca nu li se dadea gratuit teren pentru casa? Exact, e doar o schema prin care partidul la putere isi rasplateste oamenii.
-
Dragi tineri pina la pensionare mai aveti!!!Poate se vor incadra copii vostri in normele impuse
Pariu ca inainte de alegerile din 2024 se rezolva? 😉
Pai ce interes ar avea conducerea PMT care este USR-ista :)) sa finalizeze demersurile pentru darea unor ternuri de casa gratuit unor PNL-isti?! :)) raspunul : niciunul! din contra daca ar putea sa anuleze tot demersul si sa dea trenuri pentru casa unor USR-isti e mai convenabil nu credeti?
Oamenii au dat un avans, dacă au avut posibilitatea de a obține un teren oferit de primărie, au profitat. Cei care au impresia că doar pilelor li s-au acceptat dosarele, se înșală. Dar așa sunt cârcotașii! Faptul că beneficiarii terenurilor au banii blocați de peste patru ani, nu are nicio însemnătate!
-
Nu inteleg de ce a trebuit platit un avans inainte ca lucrurile sa fie clarificate, insa in orice tranzactie exista un risc, deci iti asumi. Practic te-ai milogit la teren gratis si ai dat si avans. De ce nu te-ai bagat la o rata, nu era mai sigur si mai flexibil? La munca, zic!
-
Ce avans?E vorba de spaga data,ca in rest,terenurile sunt concesiune,care desigur se puteau cumpara,revinde cu un pret de 5-7 ori mai mare si apoi iti cumperi o vila in jurul orasului cu banii luati pe teren.Chiar ne luati pe toti de prosti,mai cetatene?.Cati dintre necajitii orasului au ajuns sa primeasca un teren acolo?In afara de necajitii din primarie si rudele lor,desigur…
-
Domnule numai minciuni în presă. Situația pe teren stă complet diferit: statul se îngrijește de tineri, aceștia, imediat după terminarea studiilor sunt integrați armonios în societate și li se oferă o locuință și o mașină modestă pe lângă serviciul remunerat decent.
Grija statului este atât de mare încât în caz de epidemii, acesta investește milioane de euro în vaccinuri indelung testate și fabricate cu mândrie in laboratoarele de la institutul Cantacuzino.
Dacă unele țări își înțeapă cetățenii cu seruri experimentale produse de firme corupte precum Pfizer, seruri ce în fapt sunt terapii genetice și agenți ai morții, la noi acest lucru nu este permis. Cetățenii noștri sunt iubiți și protejați de stat.
Stat care ne servește prin miniștrii incoruptibili și competenți gata oricând să sară în întâmpinarea nevoilor societății.
Statul are grijă de voi. Statului chiar îi pasă de voi deci vaccinati-va!
dupa ce e moka mai si ai pretentii
Fritz și Tabăra… Chiar asa incapabili lucrează în primărie ca nu sunt în stare sa verifice actele cerute de ei, sa ceara completări, sa discute în parte cu fiecare tânăr sa clarifice dosarele … Se putea da de mult terenurile catre cei cu dosarele în regula și pe parcurs clarificate restul..adevărul e Primăria nu vrea sa dea terenurile sunt niște planuri “murdare” la spate cu acel teren.. Robu Farkas.. Oare urmează și Fritz și Tabăra sa continue cu batjocorirea tinerilor.? . Justiția, Ani, DNA la fel de incapabila…
Si cum ramane cu pilele liberalilor care au luat teren? Iarasi noi, restul, ramanem la statutul de cetateni de rang secund ai orasului?
Sa le dea celor care se incadrau corect nu la Kristof, Iapa, Grebla si copii functionarilor…
Asta e Romania Libera de azi?
Mirul lumii de tara🤣
la munca nu la intins mana
Care tineri? Sanda Grebla si fostul city manager, nulitatea aia de Kristoff?
Legea pilosilor ar trebui desfiintata iar cei ce au aprobato si beneficiat de ea la puscarie.
De unde pana unde cei care muncesc zi de zi trebuie sa plateasca casele altora furate legal cu promisiuni electorale?
Rusine, iar cei care au beneficiat de aceasta lege pusi pe o placa in holul primariei sa stim pentru cine platim taxe.
La munca nu la intins mana!
-
Ce case furate visezi mai minte luminata ce esti…dupa tine toti ar trebui sa fie la puscarie ca nu iti convine tie una sau alta…de aprobat Legea e aprobata de parlament, adica si de cei care tu i-ai votat, iar de beneficiat nu au beneficiat inca in Timisoaradecat foarte putini oameni, o data la 10 ani, pe cand ar trebui sa se faca anul o atribuire de acest gen…
Oare primaria nu putea folosi terenul respectiv in interesul mai multor (daca nu a tuturor) cetatenilor? Nu se putea gasi o utilitate de interes public pentru acel teren, in locul acestei pomeni?
-
Utilitatea de interes public e ca oamenii care au invatat in TM, lucreaza si locuiesc in Timisoara sa ramana aici si sa nu plece, sa isi faca o casa, familie si sa plateasca taxele aici…e foarte bun masura ca idee, doar ca Primariile nu o prea aplica…vezi cazul din Timisoara unde de 4 ani nu s-au dat parcelele astea, iar pe teren e pasune, nu au facut nimic…primari e vai si amar si acu, la fel ca pe timpul lui Robu…functionarii din primarie te sapa chiar daca vrei tu sa faci treaba (Harabor si Farkas Imre pe vremea lui Robu, Boncea si Tabara pe vreme lui Fritz) nimic nou sub soare doar incompetenta, minciuna si iresponsabilitate