Elevii din clasele terminale au la dispoziție de acum programa pentru examenul de Bacalaureat din 2022, aprobată prin ordin de ministru. Examenele propriu-zise ar urma să înceapă în 20 iunie, cu proba la Limba și literatura română, desfășurându-se în zile consecutive. Acestea sunt precedate de evaluările competențelor (lingvistice de comunicare în limba română/lingvistice de comunicare în limba maternă/digitale/lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională).
Până atunci, elevii pregătesc materia. În programa la Limba și literatura română nu apar nici în acest an autorii Eugen Lovinescu, Titu Maiorescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu. Elevii atât de la profilul real, cât și de la profilul uman au de pregătit în schimb opere de următorii autori:
-
- Mihai Eminescu
- Ion Creangă
- I. L. Caragiale
- Ioan Slavici
- G. Bacovia
- Lucian Blaga
- Tudor Arghezi
- Ion Barbu
- Mihail Sadoveanu
- Liviu Rebreanu
- Camil Petrescu
- G. Călinescu
„Programele pentru susţinerea probelor scrise la disciplinele limba şi literatura română, limba şi literatura maternă pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie, valabile pentru examenul naţional de bacalaureat 2022, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.237/2021”, transmit reprezentanții ministerului Educației. Programa poate fi consultată AICI.
Calendar BAC 2022 – sesiunea de vară
Evaluarea competențelor
- 23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 9 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 13 – 15 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
Examene
- 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
- 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
În 27 iunie se vor afișa rezultatele probelor scrise și se vor depune contestațiile. În perioada 28 – 30 iunie se vor rezolva contestațiile, iar în 1 iulie vor fi afișate rezultatele finale.
Trimite articolul
XPe scurt, ce ii punem sa invete:
Mihai Eminescu -> un romantic intarziat a carui opera nu prezinta interes inafara granitelor
Ion Creangă -> doar amintirile si atat
I. L. Caragiale -> cateva piese de teatru, la fel, opera lui nu prezinta nici un interes inafara granitelor
Tudor Arghezi -> supraapreciat
Mihail Sadoveanu -> comunist, fara coloana vertebrala
-
Corect. In plus, Eminescu mai era si cel putin instabil emotional ca mai toti din zona unde s’a nascut. Eventual, se mai poate vedea asta si in “Eminul meu”, daca s’o mai juca si cu public saptamana asta la Sala “Utzu Strugari”. Creanga e arhetipal pentru inapoierea Moldovei dar ar fi bine totusi sa se stie de el macar ca antiunionist. La fel ca si de Slavici, ca a fost inchis pentru ce a inteles corect despre anexarea Transilvaniei (si Banatului) de catre valahi. Blaga nu avea simpatii legionare? Lista asta e facuta de un nationalist extremist legionar HAUR, ori de insusi din pacate chiar presedintele Academiei, autorul gunoiului numit “Scurta istorie [tot mincinoasa si aia insa] a rom^nilor”. Bacovia? Tuberculosi in parcul devastat de cancer si ftizie? Rebreanu – cu poporul cel mai primitiv al DornIlvelor care a facut atata rau tzarii in pandemie, care include si pe Micle aia si mai instabila (putin spus) emotional ca Eminescu? Cu ce ramai atunci? Cu un ermetic de joc secund mai pur, cu patul lui Procust si cu enigma Otiliei. Copiii de azi sunt atat de rupti de realitate incat e o crima sa le mai ceri si sa inteleaga literatura de acum deja doua veacuri.
-
Mie imi plac toti si nu ma intereseaza ca in afara tarii nu sunt cititi. Eminescu- imi place Luceafarul, Creanga- amintiri din copilarie, Caragiale-nuvelele, poeziile si teatrul sunt bune, cel mai mult dintre toti imi place Sadoveanu- n-aveam ce sa cautam noi romanii pe la Odessa, Stalingrad, Caucaz, sovieticii au castigat ce-ai fi vrut sa faca Sadoveanu, Calinescu si altii care au facut concesii-se uita mereu sa se mentioneze ca armata romana in al doilea razboi mondial a invadat Uniunea Sovietica, vai de cei invinsi si gata.
-
Da, si mie imi plac unele opere ale lor. Insa putin li se da prea multa importanta. Eu, nu sunt de acord cu modul de predare a literaturii, adica varatul pe gat a comentariilor. Totusi, nu sunt niste autori “fara pereche”, ba chiar sunt cam mediocri.
-