Băcală i-a cerut lui Adrian Orza să nu încerce să acopere incapacitatea municipalităţii de a gestiona Colterm, dând vina pe Guvern.
„Constat cu uimire că domnul viceprimar Orza a susţinut, ieri (miercuri – n.r.), că vrea să majoreze tariful gigacaloriei pentru că s-ar putea să existe o reducere a subvenţiei de la Guvern. Aş vrea să-i sugerez să nu dezinformeze locuitorii municipiului Timişoara, acoperind de fapt incapacitatea primăriei de a gestiona problemele financiare ale Colterm, care este o societate comercială al cărui singur acţionar este Consiliul Local”, a afirmat Băcală.
Prefectul l-a atacat dur pe Adrian Orza, numindu-l „medium”, deoarece acesta ştie deja că Guvernul va retrage subvenţiile acordate pentru acoperirea unei părţi a costului energiei termice.
„Eu cred că a fost vorba doar de o declaraţie politică în speranţa de a mai obţine ceva capital electoral, însă prin dezinformarea populaţiei. Pe de altă parte, eu cred că domnul Orza este medium, deoarece referatul şi intenţia de majorare a preţului gigacaloriei, iscusită de celălalt viceprimar (Sorin Grindeanu – n.r.) a avut loc cu mult timp înainte de a se pronunţa cineva cu privire la o eventuală retragere a subvenţiei”, a mai spus Băcală.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu crede că societatea de termoficare a Timişoarei a ajuns în prag de faliment datorită cheltuielilor fără justificare economică făcute de-a lungul timpului, cum ar fi susţinerea financiară a echipei e fotbal, sau construcţia unui hotel pe muntele Semenic.
„Motivaţia de atunci a fost că societatea Colterm trebuie ajutată de la faliment. Dar nimeni nu a spus cum s-a ajuns la această situaţie. În urma unui control făcut la Colterm de către Corpul de Control al Prefecturii, împreună cu specialişti ai Direcţiei Finanţelor Publice s-a stabilit că, de-a lungul timpului au fost făcute numeroase cheltuieli pentru activităţi adiacente, cheltuieli care nu au justificare economică. De exemplu, întreţinerea echipei de fotbal (…), hotel pe Semenic, o turbină care nu funcţionează în condiţii de eficienţă şi care a consumat de-a lungul timpului sum e enorme de bani pentru întreţinere”, a explicat Băcală.
El crede că dacă societatea Colterm ar fi avut un management „corespunzător”, nu s-ar mai fi aflat acum în pragul falimentului.
Mai mult, Băcală a afirmat că Guvernul a început să plătească o parte din datoriile pe care le avea către această societate, iar aceste plăţi vor continua.
„La nivelul anului 2009, Guvernul avea datorii către Colterm de 23 de milioane de lei, sume provenite din anii 2007-2008, iar Primaria Timisoara, aproximativ 20 de milioane de lei. În acest moment datoria Guvernului este mult mai mică decât cea a Primăriei. În acest an Guvernul a plătit aproximativ 5 milioane de lei, iar aceste plăţi vor continua. Nu îmi explic însă de ce primăria nu îşi plăteşte datoria. Probabil încearcă să paseze responsabilitatea asupra Guvernului şi să îşi justifice incapacitatea prin majorarea unor taxe”, a mai declarat Băcală.
În încheiere, Băcală a cerut consilierilor locali să analizeze „cu maximum de răspundere” necesitatea majorării preţului de facturare a gigacaloriei şi, în cazul în care acest proiect va primi aviz favorabil, el să respecte toate condiţiile legale.
Replica Primariei Timisoara
Oficialii primăriei spun că preţul de facturare a energiei termice trebuie să se apropie treptat de cel real, de producţie, iar faptul că guvernanţii vor să retragă subvenţia este o realitate. Viceprimarul Adrian Orza a refuzat să facă prea multe comentarii legat de afirmaţiile prefectului. „Eu am spus, într-un alt context, că domnul primar e plecat la Bucureşti pentru că există discuţii că se va retrage subvenţia, nu am spus-o cu răutate sau pentru capital electoral. Dacă este dezinformare – să spună domnul prefect că se dă subvenţia. Nu intru în polemică cu persoane care nu fac diferenţa între o taxă şi un tarif şi între ajutoare şi subvenţii. Mi-e jenă să mai intru în polemici în situaţia în care este astăzi România. În rest, îi urez multă sănătate şi succes în activitate domnului prefect, pentru că are nevoie de ambele”, a declarat Orza.
Oricum, reprezentanţii municipalităţii îi recomandă prefectului să intervină la Guvern în problema subvenţiilor pentru energia termică. „Noi avem un proiect de hotărâre în vederea majorării preţului de facturare a energiei termice la 207 lei pe gigacalorie. Aceasta în condiţiile în care preţul de producţie al gigacaloriei este de 312 lei. Municipalitatea timişoreană nu are cum să suporte diferenţe de preţ mai mari în condiţiile în care se pare că vom rămâne fără subvenţii de la bugetul de stat. Domnul prefect, decât să lanseze acuzaţii, ar face mai bine să intervină pe lângă Guvernul pe care îl reprezintă în vederea soluţionării problemei subvenţiilor pentru energia termică în Timişoara, făcând astfel ceva util pentru locuitorii oraşului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Primariei Timisoara, Flavius Boncea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!