Prefectul susţine că a constatat că în multe cazuri s-au ridicat construcţii peste canalele de colectare de pe terenurile agricole, iar în alte cazuri noile construcţii deversează apa pluvială în aceste canale, deşi ele nu sunt proiectate pentru a prelua acest debit suplimentar, fapt care ar fi cauzat inundaţii.
„Imediat după inundaţiile de la Ghiroda am constatat cu surprindere că principala cauză a acelor inundaţii este faptul că unele dintre canalele de colectare de pe terenurile agricole sunt acoperite de construcţii care s-au ridicat cu avizul primarilor”, a spus Băcală.
Prefectul susţine că, din 1960 nu mai există o situaţie exactă a canalelor de colectare care funcţionează şi de aceea a solicitat ANIF, Apele Române Banat şi Facultăţii de Hidrotehnică din Timişoara să realizeze o situaţie exactă a acestora.
„Împreună cu ANIF, Apele Române şi studenţii de la Facultatea de Hidrotehnică vom face o situaţie a canalelor din Timiş şi vă vom prezenta situaţia în Timiş în 1960 şi situaţia de acum să vedeţi câte canale sunt astupate de construcţii. Da, de 50 de ani nu s-a mai făcut un evaluare a funcţionalităţii acestor canale de colectare. ANIF are obligaţia de a verifica periodic aceste canale, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a mai spus Băcală.
Pe de altă parte, prefectul de Timiş susţine că a fost avertizat de decanul Facultăţii de Hidrotehnică din Timişoara, Eugen Man, că dacă sistemul hidrologic din zonă ar ceda, Timişoara ar putea deveni în următorii 20 de ani o mlaştină, din nou.
Citiți principiile noastre de moderare aici!