În zilele de 27, 28 şi 29 ianuarie vor avea loc academii festive şi spectacole în cinstea Sfântului Sava la Timişoara, Sânnicolau Mare și alte localități din Vestul țării și chiar București.
Sărbătoarea centrală a Sfântului Sava va avea loc la Opera Naţională din Timişoara în 27 ianuarie, începând cu ora 19.00. Aici se va rosti un ,,Cuvânt despre rugăciune, mântuire și dragoste” cu participarea Corului mixt al Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timişoara și a elevilor Liceului Teoretic Dositei Obradovici din Timişoara, sub regia actorului Marko Agici. La eveniment vor mai participa și vor urca pe scenă grupul vocal-instrumental Generacija, grupul vocal Sveti Nikola din Variaș, formaţia „Mladost”, iar ca invitați din Serbia for fi membrii Orchestrei Radio Televiziunii Voivodina.
După spectacol va avea loc tradiţionalul bal de Sfântul Sava. Organizatorii aşteaptă printre invitaţi pe reprezentanţii administraţiei locale, oaspeţi din Serbia, intelectuali şi oameni de cultură sârbi, un numeros public şi, ca de fiecare dată, mulţi tineri.
În ziua în care se sărbătoreşte Sf. Sava (27 ianuarie), are loc la cele trei biserici ortodoxe din Timişoara şi alte 53 de biserici şi 5 mănăstiri sârbeşti din România Sfânta Liturghie, după care va fi tăiat colacul, iar peste tot naşi vor fi elevii sârbi.
Sfântul Sava (în sârbă Свети Сава, Sveti Sava) a fost un prinț sârb al Zahulmiei și călugăr ortodox, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale, creatorul literaturii și legislației sârbe, fondatorul Mănăstirii Hilandaru de pe Muntele Athos și un diplomat. S-a călugărit din tinerețe, primind numele monahal Sava. Numele său secular a fost Rastko Nemanici (în sârbă Растко Немањић, Rastko Nemanjić). A fost cel mai tânăr fiu al domnitorului sârb Ștefan Nemania și astfel membru al Casei Regale Nemanici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!