Pădurea Verde și transferul ei la municipalitate a revenit în atenția în publică în această vară, înainte de campania electorală, când ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a venit în vizită la Timișoara. El spunea atunci că mutarea se va face în toamnă, după ce vor fi rezolvate ultimele probleme de ordin birocratic.
La sfârșitul lui august, Alexe a propus guvernului transmiterea unor suprafețe de pădure din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor în domeniul public al municipiului Timișoara, respectiv al municipiului Suceava. La Suceava s-a reușit transferul, însă pentru Timișoara nu s-a putut încă, pentru că se așteaptă „armonizarea unor chestiuni de ordin tehnic”.
Până la acel moment, Consiliul Local Timișoara a dat trei hotărâri prin care cere pur și simplu Pădurea Verde de la guvern: în mai 2019, iunie 2019 și iulie 2019. În august a venit a patra hotărâre de consiliu local, care completa, de fapt, HCL-ul dat în iulie. Numai că în 8 septembrie consilierii locali au fost puși să voteze din nou: era a cincea hotărâre, care le-a revocat pe cele patru date înainte. Tot n-a fost de ajuns.
Ședință secretă pentru HCL nr. 6
În 10 septembrie, aleșii locali au fost chemați din scurt la primărie, pentru un singur punct pe ordinea de zi: „Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 390/08.09.2020”. Au fost puși așadar să modifice hotărârea adoptată cu doar două zile în urmă.
Ședința online s-a ținut mai pe ascuns, pentru că reprezentanții primăriei au considerat că nu trebuie să comunice sau să invite mass-media care urma să-i informeze pe timișoreni. Nici transmisie live nu s-a făcut, iar proiectul sau hotărârea nu au fost puse nici până astăzi pe site-ul primăriei. Anunțul de convocare a apărut totuși pe site-ul primăriei, dar după ce a avut loc întrunirea. Nu e prima dată când se întâmplă așa ceva.
Suntem așadar la a șasea hotărâre de consiliu local prin care Primăria Timișoara și CLT cer transferul Pădurii Verzi la municipalitate. Ultima hotărâre pare făcută mai logic decât celelalte și cuprinde trei articole care stabilesc reguli clare privind transferul.
Dacă nu face pădure-parc, pierde terenul
Conform HCL emis în 10 septembrie, primăria trebuie să încheie un contract de administrare cu un ocol silvic și „să asigure elaborarea studiului de fundamentare pentru suprafața de fond forestier încadrată în categoria funcțională 1.4a – păduri special amenajate în scop recreativ – păduri-parc (…) în termen de 2 ani de la data preluării terenului”.
Iar în cinci ani, dacă nu face parc, PMT pierde terenul. Acestea „revine în domeniul public al statului și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva” dacă primăria nu face amenajările „prevăzute de studiul de specialitate în termen de cinci ani de la data avizării”.
În aceeași hotărâre se impun și câteva reguli de amenajare: „alei realizate din materiale ecologice cu lățimea de maximum 2 metri sau piste de biciclete”, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice. Se vor putea face doar construcții provizorii din lemn, care să aibă o suprafață construită de cel mult 15 mp.
„În pădurile-parc se pot realiza împăduriri cu specii care nu sunt din tipul natural fundamental în locul arborilor extrași”, se arată în ultima hotărâre adoptată de CLT.
Primăria Timișoara deține deocamdată în jur de 50 de hectare din Pădurea Verde. Dacă transferul va fi concretizat, va intra în posesia a încă 580,579 hectare.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XUltra cinstitul si ultracorectul Nicolae Robu si administratia sa incompetenta tine sedinte si da HCL pe acuns…
Acesti functionari publici si incompetentul megaloman trbuie sa dea socoteala in fata timisorenilor pentru “activitatea” si “realizarile” lor si cum au cheltuit buget Timisorii.
Oare cate si ce subiecte aveau alte HCL care s-au dat tor secretizate si pe ascuns ???
Dupa alegerile din 27 septembrie si demiterea lui Robu noul primar va trebui sa faca publice toate aceste HCL date pe ascuns…
Hai la vot sa-l schimbam pe Robu si sa aflam si noi cate si care au fost aceste HCL date pe ascuns.
Trebuie tăiat jumătate din ea pt început , apoi ceva țevi colorate și niște betoane ca sa se poată numi parc ca mai apoi sa fie relocat terenul concesionat pe 100 de ani vreunui mafiot afiliat PSD sau PNL și făcut cel mai mare mall din România !!! Totul depinde de cât de limpede Votează Timișorenii . Mall și mafioți sau nu . Azi in Timișoara , mâine n toată țara !!!
Mascariciul de Lae a “terminat” cu toate lucrarile de importanta vitala pentru oras, precum parcarile etajate, bazele sportive, pasajul Solventul, inelele 3 si 4, liniile de tramvai din Buziasului, Bogdanestilor si Cetatii si multe altele iar acum de plictiseala vrea sa mai arunce niste trotuare pestrite si prin padure! Designul va fi dupa chipul si asemanarea sa, 4 feluri de piatra, sculpturi a unor artisti ratati si borduri la greu, ca sa faca planul unor firme de apartament abonate la banul public. Sa nu uitam de tramvaile turcesti care vor circula pe baterii prin … padure alaturi de barcutele de plastic scoase din Bega si transformate in gondole zburatoare :))
Padurea Verde ,nu trewbuie lasata la indemana aventurierior politici,nepriceputi si iresponsabili!
Nu, nu, nu, nu, nu, nu, nu trebuie sa ajunga pe mana lui robu, nasleu, kristoff, grebla si a interlopilor din gasca lor! Ca daca ajunge in 2 ani o “retrocedeaza” si o sa avem blocuri in ea! Exact cum au facut cu pepiniera, parcul din lipovei si alte parcuri!
Nu is in stare sa intretina gradina zoo, dar mai ditamai padurea!
Deci se vor face taieri masive de pomi, daca e hotarare deja ca in locul arborilor extrasi se vor planta alti arbori. Probabil palmieri sau salcami pitici
Daca Timisoara o sa aiba in administrare padurea verde pana la alegeri (locale sau parlamentare) , ar fi o mare realizare !
byebye padure verde. acolo toti pomii is mai batrani de 30 de ani, deci trebuie taiati. daca mai prinde robu un mandat nu ramane nimic din ea. nu ca ceilalti din primarie ar fi diferiti. majoritatea romanilor urasc natura.
Daca se baga Robu prin Padurea Verde, s-a ales praful de ea. O sa apara acolo sute de metri de borduri, din piatra naturala, import din tari indepartate si scumpa ca dragiu, Cu fundatii adanci de vor murii toti pomii ca le-au taiat radacinile. Zeci de stlpi de iluminat, speciali proiectati, comandati, platiti gras, cu becuri ultrasofidticate, locuri betonate , sau cu dale speciale unde la prima ploaie va baltii apa, ca nu au pante de scurgere, ca nu s-a gandit nimeni la asta. Sa nu zic de “defrisarile” ce se anunta, – vezi “extragerile de pomi” ceea ce taiat masiv de arbori inseamna si inlocuirea lor cu puiet de specii exotice, de caliatte indoielnica.
Daca vrea sa faca ceva, sa lase sa faca proiectele dupa cum sunt “paduriile de recreere din orasele din Vest sau america, – vezi NY cu parcul central su München cu Englischen Garten sau Berlin cu Parcul de langa Branderburger Tor. Dar tare mi-e ca se va baga iarasi Robu cu ideeile lui despre ceea ce crede el. Lucrari facute numai ca sa iasa multi bani, la suprapret, de catre firme special alese, Natura ramane undeva la coada.
Cat timp Robu este primar, nici nu poate fi vorba de asa ceva, asta distruge
tot cu pradatorii din jurul lui.
Primul pas pt administrarea padurii va fi cumparea a mii de drujbe si angajarea catorva sute de “drujbisti” pt a putea lucra in 3 schimburi astfel incat sa proclamam in cel mai scurt timp PRIMA padure libera de copaci. Fapte, nu vorbe!