Primul eveniment de cultură gastronomică Banat Brunch a avut loc la Curtea, în gospodăria familiei Grecu, producători locali de trandafiri, floare care influențează preparatele.
Banat Brunch ajunge sâmbătă, 12 iunie, în satul Berini, la aproximativ 28 de kilometri de Timișoara.
„Regăsită în elementele de arhitectură locală, în desenul tradițional al costumelor populare, în poveștile și în preocupările oamenilor locului, Laleaua pestriță este laitmotivul primului Banat Brunch la Berini, unde sunteți așteptați în 12 iunie”, spun organizatorii.
În sat se poate ajunge fie cu mașina, fie cu autobuzul (cursa regulată) pe traseul Timișoara-Tormac sau Timișoara-Sipet.
La ora 11 veți lua masa, meniul fiind unul bogat, cu oauă ferce, pită friptă cu uou, brândză sărată de oaie, șiapă verge, răgiși, clisă friptă, clisă crudă cu șiapă verde, cârnaț fript cu mandră, cârnaț dă porc, brândză dulșe cu smântână șî piparcă, crumpi ferț în coajă cu oloi de floare, părădăis, miere dă albină cu pită friptă, pită de casă coaptă în cuptoriță și unsă cu untură.
La felul principal veți putea gusta dzama dă părădaisă, crumpi cu carne în dobă, păsulă slăită, sălată dă curechi acru cu piparcă, sălată verge. La desert veți avea mălai d-al negru cu pecmedz dă prună, suveacă cu mac șî nucă. Vă puteți potoli setea cu mursă dă soc sau căpșunie, lapce cu țucor ars, ceai rece de mentă sau de tei.
Sunt pregătite și ateliere de cusătură tradițională pe etamină, de tricotat. Veți putea vedea și expoziția de costume populare tradiționale din Berini. Poetul Ilie Dragalina din Cerna va recita poezii în grai bănățean. De la 13 veți putea participa la un tur ghidat în Berini „Laleaua pestriță în arhitectura locală” – povestea florii protejate Fritilaria meleagris și veți vizita și Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului. Opțional, se poate vedea și pescăria din sat.
Banat Brunch la Șură
Duminică, 13 iunie, puteți cunoaște mai bine obiceiurile și preparatele din Dumbrava. La Șură, la numărul 174, în gospodăria olarului, se vor aduna nu doar aromele bucătăriei locale, ci și meșteșugari ai zonei.
„Veți putea desluși tainele opincăritului, ale sculpturii în lemn, ale olăritului sau picturii pe ceramică și veți putea învăța să faceți «csiga». …Nu știți ce sunt «csiga»? Haideți la Dumbrava!”, transmit organizatorii pe Facebook.
Sunteți așteptați cu salată de vinete, zacuscă de fasole, unt de casă, gem de merișor, pâine de casă, verdețuri de sezon, telemea de oaie, caș proaspăt de oaie, ouă fierte de găină sau de prepeliță, pastă de slănină afumată, jumări de porc, șuncă afumată, cârnați sau supă de cartofi cu tarhon.
La felul principal veți avea ceaun de porc, găluște cu unt, castraveți murați și pâine de casă, laște de casă cu smântână și șuncă afumată. La desert puteți încerca gomboți din iaurt și gros, tăvălit în pesmet, cu smântână și gem, prăjitura cu căpșuni sau plăcinta cu brânză dulce.
Vor fi și ateliere de olărit, pictură pe ceramică, opincărit sau sculptură în lemn. Și producătorii locali vor fi prezenți, de la care puteți lua produse lactate, fructe de sezon, siropuri. De la 13 are loc o tură prin Dumbrava. Puteți vizita Biserica reformată, muzeul local și atelierul de ceramică.
Detalii și înscrieri la cele două evenimente pe www.eat-local.ro.
Banat Brunch este un proiect prin care puteți cunoaște mai bine satul, obiceiurile și mâncarea din zonă. Este o inițiativă comună a mai multor organizații, iar de doi ani este demarat și în Banat, de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș (APDT).
Foto: Banat Brunch
editor Amalia Kui
Trimite articolul
Xverde=vierge si rece=riese daca va tot rupeti in figuri.
dzimbru , brandza, vardza, viedzure, bardza…
si o drujba.
Eveniment pentru hipsteri si inchipuiti.
-
Evenimentul poate fi frumos insa desi sunt banatean de la munte ma enerveaza maxim prosteala asta cu incercare de scris fonetic graiul banatean, lucru ce mie mi se pare prostesc. Graiul este doar vorbit nu scris. Dar sunt de acord cu tine, exista o noua specie de hipster: hipsterul “banatean”. Penibil …
-
Adevarat e ca graiul banatean vorbit e cel autentic…cel scris nu are farmecul celui vorbit cu toate ca unii se chinuie degeaba sa il scrie
-
Fusai deja si fu tare buna. Merge la fix cu praz.
Cum ziceti voi banatenii la timbru? Cumva cimbru?
-
Chiar fusasi? Adica astazi fusasi? Sau ai fost mai demult?
-
Amuzant, ce sa zic. Daca s-a lipit vreun timbru din pasula de tine, sa nu te miri cand te o expedia cineva undeva… Nu se mai termina cu haraiala asta copilareasca gen “fiecare la scara lui”, ori toti comentacii tion au ramas la nivelul de clase primare?
-
Nu draga nu cimbru.ala e planta.au si oltenii?nu şciam.la ăla îi zîşie “şimbru”.
-
Corect
-
Adevarat e ca graiul banatean vorbit e cel autentic…cel scris nu are farmecul celui vorbit cu toate ca unii se chinuie degeaba sa il scrie