În fiecare zi a săptămânii, dar mai ales în week-end, pe malul Dunării, la Moldova Nouă, vezi oameni cu undița în apă. Fluviul e imens zilele astea și curge leneș, tulbure și amenințător. Pescarii se uită urât la adolescenții care vin cu casetofonul cu manele și nu au chef de vorbă, căci „peștele e mult și trage când e apa așa”. Până acum, nu au fost inundații în micul orășel de pe malul Dunării, dar oamenii stau cu frică mare.
„Acum nu au fost probleme, dar nu știm ce mai vine. Tot mereu sunt vești de ploaie la meteo, sunt avertizări, coduri. Vedeți acolo? Toți pomii sunt sub apă deja. Am avut inundații acum câțiva ani, a fost îngrozitor. După ce au trecut, toate blocurile astea au rămas cu apa în subsol, nimeni nu ne-a ajutat să scoatem apa, ne-am chinuit, simțiți ce miros vine din beciuri? Sunt crăpături de atunci în blocuri, nu știu cum ar rezista la alte inundații. Ce putem face? Ne rugăm și sperăm”, spune o femeie care, locuind într-un bloc din foarte aproape de Dunăre, stă cu ochii pe fetița ei, ce se joacă în parcul aflat la doar câțiva metri de faleză.
Ca să treci frontiera sârbească pe la Naidăș, aștepți chiar și jumătate de oră. Vameșii sunt aroganți, nepăsători, au atitudini ca din alte timpuri, deși sunt tineri. În satele de după graniță, Kaluderovo, Bela Crkva și celelalte localități până la Vârșeț, care nu sunt amenințate de ape, subiectul inundațiilor pare să nu existe pentru oamenii obișnuiți. Nu vezi strângeri de ajutoare, caravane umanitare, vezi oameni liniștiți care și văd de ale lor.
„Săracii, ferească Dumnezeu, e rău acolo, dar când stai pe malul apei știi că astfel de nenorociri se întâmplă”, spune Zdravko, un pensionar care își bea cafeaua pe o terasă din centrul localității Bela Crkva.
Biserica Albă, Biserica Roșie sunt închise, după slujbe. Totuși, de la Vârșeț au plecat mari caravane în zona sinistrată. Opt transporturi s-au organizat până acum, mobilizarea a fost exemplară.
„Au venit foarte mulți oameni, cu multe ajutoare, la Vârșeț. Au fost atât de mulți încât pe unii i-au trimis acasă, până s-au adus alte tiruri”, susține deputatul minorității sârbe din România, Slavomir Gvozdenovici.
Și la Timișoara s-au organizat campanii de ajutorare a sinistraților, primul apel venind chiar dinspre Episcopia Ortodoxă Sârbă și Consulatul Serbiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!