Documentul a fost lansat în urmă cu câteva zile şi, conform raportului, fiecare stat membru trebuie să dezvolte o strategie naţională în domeniul oncologiei, care să includă prevenţia şi tratamentul cancerului colorectal. La aceasta trebuie adăugat, în fiecare ţară, un Registru naţional de cancer, care să publice anual statistici relevante pentru managementul bolii, care să permită comparaţii la nivel internaţional.În plus, în ceea ce priveşte diagnosticul, guvernele trebuie să aibă strategii publice menite să reducă incidenţa cancerului şi să deruleze campanii de informare care să prezinte factorii de risc şi să evidenţieze importanţa prevenţiei. Mai mult decât atât, fiecare ţară trebuie să implementeze programe de screening pentru cancerul colorectal, în conformitate cu recomandările europene. Raportul mai aminteşte despre necesitatea unor centre de excelenţă în cancerul colorectal, care să fie la dispoziţia pacienţilor şi care să fie incluse într-o reţea europeană.
Realitatea în Timiş
5.200 de români mor anual de cancer colorectal, conform datelor oficiale. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenţia asupra faptului că, în ţara noastră, pacienţii cu cancer colorectal, pe lângă faptul că sunt diagnosticaţi tardiv, mai au şi neşansa de a nu găsi tratamentele necesare bolii, acestea lipsind de pe piaţa românească.
„Cancerul colorectal reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer, iar judeţul Timiş are un număr şi mai mare de cazuri prin specificul zonei. Bănăţenii sunt mari consumatori de carne, de carne grasă, factor favorizant în apariţia bolii. În plus şi media de vârstă ridicată în zonă contribuie la acest număr”, explică dr. Şerban Negru, de la OncoHelp Timişoara. Acesta subliniază că e foarte important ca, fiecare persoană care are vârsta peste 50 de ani să facă, o dată la 5 ani, o colonoscopie, pentru a descoperi la timp afecţiunea.
„Cancerul colorectal este, mai ales, o boală a vârstei a treia şi este mai frecvent întâlnită la carnivori. Sigur că ar fi important să avem şi noi Centre de excelenţă care să coordoneze activitatea în domeniu, iar pacienţii să fie informaţi”, mai spune dr. Şerban Negru. Medicii sunt de acord asupra faptului că România nu are în prezent, un sistem organizat în domeniu. „ În principiu, România are un Registru Naţional de Cancer, general, nu specific pe cancerul colorectal, iar programul de screening, ce presupune analizele preventive, e doar teoretic”, spune şi dr. Şerban Negru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!