Proiectul cuprinde mai multe activităţi publice derulate în România şi Serbia, care au fost prezentate joi la Timişoara.
Un prim obiectiv este editarea revistei bilingve „Petru Cârdu”. Poetul Petru Cârdu, care s-a stins din viaţă în 2012, a realizat primele traduceri în limba sârbă după Ana Blandiana, Nichita Stănescu sau Marin Sorescu şi a înfiinţat organizaţia culturală Knjizevna Opstina Vrsac (KOV) – Comuna Literară Vârşeţ, Primul număr al revistei îi este de altfel dedicat, în acest proiect implicându-se şi soţia regretatului poet, Ana Cârdu. Al doilea număr al revistei va fi dedicat proiectului Banaterra, coordonat de scriitorul şi jurnalistul Duşan Baiski, iar cel de-al treilea scrierilor despre Banatul istoric. Trebuie precizat că revista va fi oferită gratuit în Serbia.
Tot în cadrul acestui proiect, în această vară vor fi organizate o conferinţă despre Banatul istoric, eveniment la care vor participa istorici şi personalităţi din regiune şi două tabere de creaţie, pentru 50 de copii, în România şi Serbia.
De asemenea, în toamna acestui an va fi organizat un festival de etnografie şi folclor, iar în prima parte a anului 2014 este programat un târg de artă etnografică, printre artiştii invitaţi numărându-se şi celebrele pictoriţe pe sticlă de la Uzdin, în organizarea Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi a Muzeului Satului Bănăţean Timişoara.
Lider de proiect este Uniunea Europeană Banat România (UEBR), proiectul desfăşurându-se în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Muzeul Satului Bănăţean Timişoara, Comuna Literară Vârseţ – Knjizevna Opstina Vršac (KOV) şi Liceul „Borislav Petrov Braca” din oraşul sârbesc. Proiectul „Banatul Istoric, Spaţiul Intercultural Româno-Sârb” se desfăşoară în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia.
„E greu să accesezi fonduri europene, dar vă încurajez să o faceţi. Am scris acest proiect în urmă cu doi ani, iar între timp a trecut prin toate fazele de evaluare. L-am scris dintr-o perspectivă culturală, pentru că Timişoara se pregăteşte să devină Capitală Culturală Europeană, dar şi o perspectivă regională, bănăţeană”, a explicat managerul de proiect, Lia Lucia Epure. Proiectul a fost prezentat vineri şi în ţara vecină, la Vârşeţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!