„Patrimoniul viu – o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului”, un proiect finanţat din bani europeni, îşi propune să dezvăluie atât bănăţenilor, dar şi celor din afara regiunii, frumusețile oferite de peisajul, calitatea oamenilor din zonă, dar şi preparatele gastronomice ale Banatului. Peisaje, case tradiționale, rezervaţii naturale, rute care să promoveze podgoriile din zonă, toate vor fi destinaţii pentru turişti.
Proiectul a ajuns într-o fază avansată, iar vineri reprezentanţii organizaţiilor iniţiatoare şi ai agenţiilor de turism s-au întâlnit pentru a stabili câteva rute care ar putea deveni destinaţii pentru petrecerea unui concediu de calitate. În acest scop vor fi elaborate o serie de hărţi turistice, bazate pe cele descoperite în timpul activităţii de cercetare desfăşurată în cadrul proiectului în localităţile din cele şapte arealuri analizate: Herneacova, Făget, Caransebeș, Herculane și Dubova, din România, respectiv Kikinda și Uzdin, din Serbia.
Dar, pentru a putea deveni viabile aceste rute, turiştii vor trebui să descopere și tradiţiile gastronomice ale zonei, după cum a declarat Corina Răceanu, reprezentanta Institutului Intercultural, partener în proiect: „Vom avea o întâlnire cu patronii de restaurante și cu bucătarii din cele mai importante restaurante, cu dorința de a introduce în meniuri produsele tradiționale, astfel încât restaurantele să poată să răspundă cerințelor unui străin care vrea să mănânce bucate bănăţene”.
Un alt punct dintre cele avute în vedere la lansarea proiectului este elaborarea unei cărți de bucate bănăţene, iar restaurantele care vor şi pune în practică această carte vor fi marcate corespunzător pentru a se ştii că acolo se mănâncă, într-adevăr, ca la noi în Banat.
Agenţiile de turism vor primi aceste hărţi la începutul anului viitor, iar pe baza acestora vor putea face pachetele turistice bănăţene.
„Cred că în curând toată lumea va câştiga de pe urma acestui proiect. Este bine că cineva adună astfel de informaţii pe care să le putem folosi”, a declarat Gabriela Petcana, manager al unei agenţii de turism timişorene.
Chiar înainte de Crăciun, la Timişoara va fi organizat şi un Târg tradiţional cu produse bănăţene, „Patrimoniu Viu” – Târg de meşteşuguri şi gastronomie”. De asemenea va avea loc o expoziție de fotografii adunate în perioada documentării, evenimentele fiind programate în perioada 4 – 6 decembrie 2014, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!