Timişorenii au acum acces imediat la aceste servicii medicale de vârf. Despre Centrul de Fertilizare in Vitro şi Infertilitate, pe care acad. prof. dr. Ioan Munteanu, colaborator al Spitalului Athena, l-a descris a fi „de nivel european şi chiar mai mult”, specialiştii au adăugat că speră să rezolve aici problema multor cupluri de români care au apelat la serviciile de specialitate din alte ţări pentru a avea copilul mult dorit.
Există deja o listă de aşteptare de câteva sute de familii care doresc să apeleze la Centrul de fertilizare in vitro al Spitalului Athena pentru a avea copii, iar costurile, în funcţie de tehnica folosită, se ridică între 1800-2600 de euro aici, în timp ce în Grecia ele înseamnă între 3000-4500 de euro, de exemplu. „Fertilizarea e mai scumpă ca procedură în alte state deoarece echipele de specialişti şi mediile de cultură de acolo sunt mai scumpe”, a precizat Konstantinos Giatras, preşedintele director general al Spitalului Athena.
Pe de altă parte, inaugurarea Băncii de celule stem din cadrul aceluiaşi spital completează serviciile oferite familiilor care au copii şi este deschisă atât pacienţilor români, cât şi celor din străinătate. „Oricine se poate adresa băncii de celule stem. Costurile recoltării şi depozitării de celule stem din cordonul ombilical la naşterea unui copil se ridică la 1400 de euro pentru 20 de ani de depozitare a acestor celule. Orice femeie care urmează să nască ia legătura cu noi, îi livrăm chitul de recoltare, după care ne ocupăm de prelucrarea sângelui”, a precizat Dimitrios Bibis, preşedintele director general al Stem Cells Bank de la Spitalul Athena Timişoara. Medicii au mai adăugat că Banca de celule stem de la Timişoara este una dintre cele mai bine echipate din ţară, dar şi din regiune, referindu-se şi la Ungaria sau Serbia.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!