Banca Mondială, prin intermediul reprezentantului acesteia în România, solicită opinia societății civile din țară pentru a stabili strategia pe care o va urma atunci când își va face programele de colaborare cu țara noastră. Joi a fost rândul Timișoarei să găzduiască o asemenea întâlnire. Tatiana Proskuryakova venit în orașul de pe Bega, la invitația Asociației UrbanizeHub, pentru a discuta cu membrii ai comunități academice, cea de business sau doar simpli cetățeni despre raportul economic intitulat Diagnosticul Sistematic de Țară. Este vorba despre un document care analizează punctele forte ale economiei, a industrie și a prosperității comune. Prin intermediul acestui document, Banca Mondială stabilește care sunt cele mai bune oportunități pentru România, dar și problemele care afectează dezvoltarea acesteia.
„Suntem aici pentru a ne consulta cu societatea civilă din Timișoara despre Diagnosticul Sistematic de Țară. Suntem aici pentru a elabora strategia privind Parteneriatul de Țară, care va acoperi următorii cinci ani ai prezenței Băncii Mondiale în România și este foarte important să definim o strategie care este valabilă pentru toată țara, inclusiv pentru Timișoara. Acest Diagnostic Sistematic de Țară își propune să identifice care sunt principalele provocări și oportunități pe care le are România ca țară, dar și fiecare regiune în parte. Și, în același timp, ne interesează să vedem, prin aceste consultări, dacă diagnosticul pe care l-am realizat noi până acum este real și care sunt acele aspecte care sunt cele mai importante pentru oameni”, a declarat, în cadrul întâlnirii, Tatiana Proskuryakova.
Una dintre problemele cu care România se confruntă, indiferent de creșterea economică pe care o traversează în acest moment, este cea a sărăciei. Ajutorul Băncii Mondiale poate fi extrem de util în asemenea discuții, un exemplu în acest sens fiind chiar anunțul guvernului referitor la solicitarea de ajutor din partea acestei instituții pentru realizarea unei autostrăzi în țara noastră. Banca Mondială caută și soluții pentru problema sărăciei, a mai declarat Proskuryakova.
„Cel mai important lucru nu este să realizăm un diagnostic, ci să vedem cum putem ajuta România să-și depășească provocările pe care le are în dezvoltare și, în același timp, să profite de toate oportunitățile pe care le vedem noi pentru România. Creșterea economică inclusivă este importantă pentru toate țările, dar trebuie să vedem care sunt acele politici care vor funcționa cel mai bine și, de fapt, asta încercăm să stabilim prin acest proces de consultare. În același timp, România este o țară mare și poate întâmpina provocări diferite pe întregul teritoriu. Tocmai de aceea am ieșit în afara Bucureștiului pentru a discuta cu comunitățile locale și pentru a vedea care sunt provocările lor și ce ar putea funcționa”, a mai precizat Tatiana Proskuryakova.
Citiți principiile noastre de moderare aici!