Bancnota „Bin Laden”, așa mai este cunoscută bancnota de 500 de euro, cea mai mare valoare de „cash” aflată în circulație sub sigla Băncii Centrale Europene. Dar, pentru că s-a considerat că această bancnotă încurajează tranzacțiile ilicite, BCE a decis să nu mai tipărească, de la finalul acestui an, o nouă emisiune a acestei bancnote. Aceasta nu înseamnă că respectivul bilet de bancă va rămâne fără putere circulatorie sau nu își va păstra valoarea.
„Bancnota de 500 de euro, la fel ca și alte denominări ale bancnotelor euro, își va păstra întotdeauna valoarea și poate fi preschimbată la băncile naționale centrale parte a Sistemului Euro, pentru o perioadă de timp nelimitată”, a anunțat într-un comunicat oficial Banca Centrală Europeană.
Așadar, dacă dețineți o asemenea bancnotă de 500 de euro, nu vă aflați în pericol de a rămâne doar cu o bucată de hârtie colorată. Atât timp cât o veți avea, ea va „costa” 500 de euro. Nu își va pierde puterea circulatorie și valoarea, atât timp cât se află în circulație, la fel ca oricare alte bancnote euro. Nu există o dată pentru scoaterea din circulație, bancnotele vor fi retrase pe măsură ce acestea ajung la bănci sau la magazine.
Chiar și așa, mulți cetățeni, speriați că vor rămâne fără bani, încearcă să scape de aceste bancnote de 500 de euro. Cui se adresează în România? Desigur, băncilor. Dar, în majoritatea cazurilor acestea evită să lucreze cu asemenea bancnote mari și nu preschimbă în valori mai mici.
„Este o situație pe undeva explicabilă, apar problemele de genul «uite eu ți-am dat bancnote mai multe și tu nu mi le-ai schimbat toate». Nu te poți juca cu asemenea valori mari, altceva e când dai bancnota, aceasta e înregistrată și depusă în seif. Faci schimb valutar sau depui în cont”, am aflat de la reprezentantul uneia dintre marile bănci românești.
O variantă luată în considerare de unii este Banca Națională a României, aici poți schimba, de exemplu, bancnotele de lei dacă se deteriorează. Dar, BNR nu este parte a Sistemului Euro, aici moneda națională este leul.
„Din păcate, noi nu lucrăm cu valută, doar cu lei, aici se schimbă bancnotele românești. Cea mai bună soluție este să se adreseze uneia dintre băncile din țările unde euro este moneda în circulație, de exemplu Austria, Germania etc. Aici se pot schimba fără probleme aceste bancnote”, am aflat de la BNR Timișoara.
Unele dintre marile bănci românești oferă servicii de cash management și acceptă schimbarea unor astfel de bancnote în unele cu valoare nominală mai mică. De exemplu, la BCR, la ghișeele unităților mari sunt acceptate astfel de bancnote, chiar dacă există, totuși, dorința de a evita asemenea tranzacții din partea operatorilor de la casierie, exact pentru riscurile amintite mai sus.
Deși ca și număr bancnotele de 500 de euro reprezintă în jur de 3% din totalul celor existente în circulație, ca și valoare acoperă aproape o treime din valoarea masei monetare aflată în circulație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!