Locuitorii de etnie romă din Kuncz ar urma să beneficieze de suport şi de asistenţă socială, juridică şi tehnică pentru întocmirea documentelor de identitate şi stare civilă, precum şi a documentelor de proprietate sau uz pentru imobilele în care trăiesc.
Toate aceste lucruri ar urma să se întâmple printr-un proiect derulat de Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană, în parteneriat cu Primăria Timişoara.
Asociaţia – CRRU a obţinut un grant de 164.100 de lei pentru implementarea proiectului „Kuncz, cartier în criză”. Grantul este furnizat de Agenţia Naţională pentru Romi, care asigură 90% din finanţare.
Lansarea proiectului a avut loc miercuri, perioada de implementare fiind până în 27 noiembrie 2015. Scopul general este facilitarea integrării sociale a cetăţenilor romi din cartierul Kuncz.
Unul dintre obiective este efectuarea ridicărilor topografice în Kuncz, ca un prim pas în procesul de reglementare a situaţiei locative a cetăţenilor din cartier.
Sunt prevăzute ridicări topografice pentru toate parcelele şi imobilele de pe străzile Satu Mare, Sălaj, Sovata, Baia, Muntele Mic, Poiana Mărului, Zefirului, Energiei, Subuleasa, Aviatorilor şi Torac.
„Furnizorul de servicii de ridicare topografică va elabora un plan general de situaţie al cartierului şi va elibera persoanelor interesate din cartier planuri ale parcelelor pe care locuiesc”, precizează reprezentanţii Centrului de Resurse pentru Regenerare Urbană.
Reprezentanţii primăriei spun că în primăvară s-au făcut investigaţii la faţa locului, pentru stabilirea situaţiei locative, la 48 de adrese din Kuncz.
Autorităţile locale au constatat, din nou, că în zonă există în prezent clădiri amplasate haotic, ridicate fără documentaţiile tehnice necesare şi fără autorizaţie de construire.
„Lipsesc actele de proprietate asupra imobilelor: terenuri şi clădiri. Principalul impediment în rezolvarea situaţiei locative a persoanelor din cartierul Kuncz îl reprezintă lipsa informaţiilor topografice, majoritatea informaţiilor de la Oficiul de Cadastru fiind perimate”, au concluzionat oficialii primăriei.
„La Agenția Națională pentru Romi am creat, din 2014, un program care să vină în sprijinul autorităților locale, al ONG-urilor, în vederea obținerii actelor de proprietate. Cetățenii români de etnie romă care nu dețin acte de proprietate beneficiază în mod gratuit de acest program. El se adresează comunității rome, pentru că este finanțat de Agenția Națională pentru Romi. Ar trebui însă să devină un program național și să nu se adreseze exclusiv minorității rome, ci ar trebui să vizeze toți cetățenii, fără deosebire de apartenență etnică, dar prima etapă vizează doar proprietățile cetățenilor de etnie romă”, a explicat secretarul de stat Daniel Vasile, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, prezent la lansarea proiectului, la Timişoara.
Prin acest proiect ar urma să fie remediată situaţia privind actele de identitate şi documentele de proprietate pentru 50 de persoane din cartierul Kuncz.
Cum s-a ajuns la situaţia de azi în Kuncz? Povestea începe acum aproape un secol.
În 1921, proprietarul fabricii de cărămidă Kuncz le-a permis muncitorilor de origine romă să-şi ridice case, dar fără acte de proprietate, notează autorităţile locale. În 1945, fabrica s-a închis, dar foştii muncitori au rămas în continuare în imobilele construite pe terenurile respective, care au fost naţionalizate în perioada comunistă. După 1990, terenul a trecut în proprietatea primăriei.
Trimite articolul
XMINCIUNI,NU AU FACUT DE ATATIA ANI ACTE LOCUITORILOR DIN CARTIERU KUNCZ