Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, o lege care îi va obliga pe proprietarii clădirilor ale căror faţade prezintă pericol public să le reabiliteze. Scutiţi de această obligaţie sunt doar cei care realizează lunar venituri medii nete pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie. În Timişoara există de doi ani o hotărâre de consiliu local care prevede obligativitatea proprietarilor de a renova faţadele, însă până acum au fost acordate foarte puţine amenzi.
Reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara au afirmat că, anul acesta, agenţii locali au acordat doar două amenzi, în valoare de 500 de lei fiecare, unor asociaţii de proprietari care nu au intervenit pentru a repara faţadele clădirilor pe care le ocupă şi care reprezentau un pericol pentru trecători. Poliţiştii locali au luat însă decizia să nu mai acorde amenzi deoarece au realizat că oamenii care locuiesc în acele clădiri nu au bani, iar sancţiunile nu rezolvă această problemă. În schimb, poliţiştii locali au transmis 60 de notificări unor asociaţii de proprietari sau locatari din Timişoara în care îi sfătuiau unde să se adreseze pentru reabilitarea imobilelor.
Credit pentru reabilitarea clădirilor istorice
Vestea bună pentru timişorenii care locuiesc în case degradate este că Primăria Timişoara a accesat un credit de 5 milioane de euro destinat reabilitării clădirilor istorice din oraș. Reprezentanţii municipalităţii afirmă că în câteva zile se vor semna şi ultimele acte necesare, iar în perioada următoare aceşti bani vor putea fi accesaţi de cei care au nevoie.
Directorul Direcţiei de Dezvoltare a Primăriei Timişoara, Aura Junie, a afirmat că pentru accesarea acestor bani, o asociaţie de proprietari trebuie să obţină acceptul tuturor locatarilor din imobil, apoi să realizeze un proiect, care va fi discutat şi aprobat de specialişti. De asemenea, asociaţia trebuie să ipotecheze apartamentele, valoarea ipotecii fiind egală cu împrumutul dorit.
Dosarul va fi apoi depus la Primăria Timişoara spre aprobare, iar municipalitatea se va ocupa de licitaţie, din comisia de concurs făcând parte şi reprezentanţi ai asociaţiei de proprietari.
Proprietarii vor plăti între 20 şi 100 de euro
Proiectul este avantajos pentru prorietarii clădirilor istorice din Timişoara, consideră autorităţile locale, deoarece este pe termen de 10 ani, cu o dobândă de doar 2 la sută.
„Acest împrumut este avantajos pentru că noi folosim banii la 2 la sută dobândă, nu e nicio bancă care să dea banii pe termen aşa de lung şi la o dobândă aşa de mică. Am făcut un calcul, iar ratele sunt destul de mici: între 20 şi 100 de euro pe lună, în funcţie de dimensiunile caselor şi apartamentelor, pe o perioadă de maxim 10 ani”, a afirmat Junie.
Ea a precizat că speră ca anul acesta să fie aprobate primele proiecte, iar cel târziu anul viitor să înceapă şi primele lucrări de renovare.
Banii pot fi accesaţi nu numai pentru renovarea faţadelor şi reabilitarea acoperişurilor, ci şi pentru consolidarea fundaţiei şi restaurarea interiorului imobilelor istorice.
Junie a mai spus că banii sunt suficienţi, deşi par puţini, ţinând cont că în Timişoara există circa 14.000 de clădiri istorice, din care 150 necesită reabilitare imediată.
„În modalitatea în care noi vrem să îi folosim e un credit revolving, care se multiplică exponenţial. Odată ce vom începe lucrările la primele trei case, în patru luni acestea vor aduce dobândă, pe care noi o vom refolosi. Este un program pe termen lung, de 30 de ani”, a concluzionat şefa Direcţiei de Dezvoltare a Primăriei Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!