Neputința celor din administrația publică locală de a interveni în problema clădirilor istorice degradate atinge noi culmi. Deși s-au plâns că nu pot reabilita clădirile private, cu toate că au lansat încă de acum șapte ani un program de finanțare, se pare că acum le pot ilumina arhitectural. O spune primarul Timișoarei, care anunță, cu mândrie, că va aloca bani din bugetul local pentru a scoate la lumină fațadele reabilitate ale imobilelor din Piața Unirii, dar și ale celor din Piața Victoriei.
„O să aprobăm bani de la bugetul local pentru iluminatul artistic, arhitectural, al tuturor clădirilor din Piața Unirii, ele sunt clădiri private, după cum se cunoaște. Dar acei proprietari au cheltuit și și le-au reabilitat. Mai puțin unii și aștept raportul poliției și de la aceștia, care cam fac ceea ce spuneam că fac cei din Piața Victoriei, de pe latura sudică. Și ca răsplată pentru ei, că au înțeles să își facă datoria, că până urmă despre asta e vorba, când ai o proprietate, ai și o obligație și trebuie să-ți faci datoria, să te achiți de acele obligații, datoria față de oraș. Dar iată, noi premiem asta.
Și pe bani de la bugetul local facem iluminat arhitectural și Piața Unirii va fi și noaptea și mai frumoasă decât a fost până acum. Sigur, că ici colo există iluminat, dar vom generaliza, vom face ca toate clădirile să fie iluminate frumos în Piața Unirii. Și în Piața Victoriei, evident, când vor fi gata lucrările pe partea nordică, vom face și acolo iluminat și nu știu ce oraș se va putea mândri cu o piață atât de frumoasă cum este Piața Victoriei din Timișoara”, a explicat, marți, edilul-șef.
„Îi doare în cot de oraș”
Oficialul primăriei a ținut să facă aceste precizări după ce a fost întrebat ce se întâmplă cu unele imobile din Piața Victoriei, care continuă să se degradeze pe zi ce trece. El s-a limitat la a spune că pe proprietarii unor clădiri „îi doare în cot”.
„Avem mari probleme cu proprietarii de pe această parte, dar mari probleme datorită legii. Și ei speculează, îi doare în cot de oraș, se pare. Și sper să reușim să schimbăm legea încât să nu-și mai poată permite să îi doară în cot. Despre ce e vorba? Merge Poliția Locală, le face notificarea, le face procesul verbal de amendă și, sigur, împreună cu cei de la Urbanism, și, apoi, Direcția de Urbanism le dă un termen în care să intre în regulă, să înlăture motivele pentru care au fost amendați. Termenul acesta este de parcă minimum trei luni sau șase luni, în acea perioadă nu îi mai poate amenda nimeni. Ei nu fac nimic, trece termenul, li se mai dă o amendă, îi doare în cot și de asta și așa trec anii fără să le poți face nimic”, a completat primarul.
„Toți cei puși la supraimpozitare se duc în instanță”
Cei care nu își îngrijesc clădirile degradate sunt pasibili de taxa de paragină, conform unei hotărâri de consiliu local de acum câțiva ani. Numai că mulți dintre ei ajung să dea primăria în judecată, iar unii chiar câștigă. Conform primarului, chiar „toți cei puși la supraimpozitare se duc în instanță”.
„I-am pus la supraimpozitare, toți cei puși la supraimpozitare se duc în instanță, pentru că avocaților evident că le convine să aibă clienți și nu putem să îi învinuim, că asta e meseria lor, să valorifice toate oportunitățile pe care le au pentru a câștiga un ban. Sigur, se duc în instanță și totul rămâne în blocaj. Eu tot am sperat că va interveni și factorul rușine, mai ales văzând că peste drum, vizavi mai corect formulat, pe toate clădirile aproape sunt schele, există o porțiune mică fără schele, lângă librăria din centru, și se pune și acolo schela, așa s-a făcut promisiune, că se va pune schela și acolo. În rest, aproape până la capătul Pieței Victoriei, pe partea nordică, sunt schele și se lucrează. Se poate vedea că deja la unele dintre acoperișuri s-au produs schimbări. Dar dincolo nu se întâmplă nimic, se întâmplă acea durere în cot despre care v-am spus. Mă doare sufletul”, a conchis acesta.
Primăria are încă din 2013 un „Program de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din zona de acţiune prioritară a Municipiului Timişoara”, dar niciun imobil nu a beneficiat de acesta. Un an mai târziu, reprezentanții PMT și-au dat seama că legea în baza căruia a fost gândit este ambiguă și nu vor să aibă surprize de la Curtea de Conturi.
Trimite articolul
XHurra !
Sa puna beculetze colorate pe cladiri, sa le faca ca si pomul de craciun. Daca le face si cu lumina intermitenta, asa cum e la cluburi, ar fi si mai hajos! Dom Primar aveti acceptul meu. Daca vine Gitza si Kraviatura sa ne incante cu niste manele, il trimit la Primarie sa aleaga care e mai colorata, care mai chicioasa, si acolo s-si puna scena. O manea pentru Primarul nostru marinmos si sclipicios!
Un obsedat de beculete ! Un primar plin de gustiri indoielnice care a ramas tot un taran din Bocsig chiar daca a star la oras atata timp
Da, in Vest nici vorba de lumini in zonele centrale! Ce naiba, voi ati vazut cladiri luminate in pietele centrale din Paris sau Praga? Bezna sa fie! Ce ne trebuie lumina. Chisinau! Tiraspol! Donetsk! Ala e orase demn de urmat!
-
in Brussels si Stuttgart sunt luminate cladirile in centru.