Numărul de decese în primul an de viață raportat la o mie de născuți vii plasează România pe primul loc în clasamentul european. Țara noastră se găsește pe primul loc, cu 7,6 la mie, mai mult decât dublu față de media Uniunii Europene, care este de 3,6 la mie. Ungaria are o rată a mortalității infantile de 4,2 la mie. La Clinica Odobescu din Timișoara, rata mortalității infantile este de 6 la mie.
Prin acest proiect european, dezvoltat în parteneriat cu spitale de specialitate din Oradea, Cluj și Buftea vor fi achiziționate unele echipamente și vor fi instruiți doctorii pentru a evita mortalitatea infantilă. În mod normal, doctorii trebuie să plătească pentru aceste cursuri, iar acum, prin proiect, le vor face gratuit. Vor fi emise și ghiduri noi pentru reactualizarea protocoalelor de intervenție în astfel de cazuri.
„Ne propunem ca prin implicarea în acest proiect a medicilor să contribuim, printr-o serie de conferințe, mese rotunde, schimburi de experiență, la elaborarea unor ghiduri noi. Dorim să creem un cadru de formare pentru îmbunătățirea competențelor în managementul pre și post natal pentru 382 de medici. Principalele activități se referă la cursuri pentru medici și asistenți, iar 80 de persoane vor participa la schimburi de bune practici într-un spital din Szeged, Ungaria și se vor realiza trei ghiduri pentru reactualizarea protocoalelor”, a spus doctorul Daniela Chiriac, managerul de proiect.
Tot în cadrul proiectului „Dezvoltarea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile” se vor achiziționa patru mese de reanimare neonatală pentru fiecare spital și o masă de fetoscopie pentru Spitalul Municipal din Timișoara.
Proiectul este în valoare de 6.425.685, 58 lei și este finanțat din Fondul Social Eruopean.
„O sursă importantă de mortalitate este prematuritatea. Femeia modernă nu mai face copii la 19 ani, ci la o vârstă de peste 30 de ani, unde și indicatorul de prematuritate este mai mare. În spitalul nostru, în anul 2016 am avut 100 de copii cu vârstă de gestație sub 32 de săptămâni, iar anul trecut, în 2017, am avut 120. Ne dorim să scădem rata de mortalitate. Se poate scădea prin infrastructură, personal instruit corespunzător”, a spus doctorul Gabriela Olariu, șefa secției de neonatologie de la Clinica Odobescu din Timișoara.
Partener în proiect este și Universitatea din Szeged, unde vor avea loc workshopuri cu medicii români.
„În proiect avem ca partener și Universitatea din Szeged, secția de obstetrică-ginecologie. Vom avea patru întâlniri la Szeged, iar în aceste workshopuri vom face schimb de experiență în ceea ce privește îngrijirea femeilor gravide înainte de naștere În Ungaria există anumite protocoale care obligă femeile gravide să-și facă controale înainte de naștere”, a spus doctorul Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!