În urmă cu 40 de ani, coregraful rom Ioan Mirescu a înființat în Timișoara ansamblul de dansuri rome Lulughi Shukar (Floare Frumoasă). Activitatea culturală a ansamblului s-a derulat în Sala Lira, unde se țineau repetițiile și unde se întâlneau activiștii romi folosind activitatea culturală ca un paravan pentru întâlniri clandestine.
După Revoluția din 1989, ansamblul s-a destrămat din cauza plecării din țară a artiștilor. De atunci nu a mai existat un ansamblu reprezentativ al minorității rome din județul Timiș. Situația iată că s-a schimbat deoarece Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană a reluat tradiția reprezentării culturale a minorității rome din Timiș prin intermediul proiectului „Lulughi Shukar – dezvoltarea accesului la exprimare culturală a minorității rome din Banat prin cooperare româno-norvegiană”.
video: Tion
Proiectul beneficiază de 200.000 de euro din Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA prin apelul „Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă”. În proiect s-au mai implicat Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Asociația Actorilor Romi și Internațional Voice of Justice – Europe, precum și Asociația Partida Romilor Pro Europa.
Adrian Mirescu, managerul de proiect, ne-a declarat că cea mai mare parte a banilor a fost investită în trupă și în echipamente.
„S-au achiziționat echipamente de lumini, de sunet și o scenă mobilă pentru că scopul nostru este ca în cazul celor 15 evenimente pe care le organizăm în perioada iunie-septembrie în Timiș, Arad și Caraș-Severin să ducem cultura în mediul rural. O să avem seri de teatru, de film pentru că am achiziționat echipamente pentru un cinematograf mobil și de folclor. Din cele 15 evenimente, 12 vor fi în mediul rural acolo unde, regretabil, am lăsat educația copiilor pe mâna televiziunii și a rețelelor sociale, care nu sunt întotdeauna cei mai buni educatori de generații viitoare. Dezvoltăm o trupă de dansuri formată din tineri studenți romi și formăm oameni, 20 de persoane, în mare parte de etnie romă, beneficiază de instruire în managementul și organizarea unor evenimente culturale. Vrem să arătăm celor care nu sunt romi cultura noastră în integralitatea sa pentru că se întâmplă des ca în mass-media să fim promovați doar ca maneliști. Suntem mult mai mult decât atât”, ne-a spus Adrian Mirescu, managerul proiectului „Lulughi Shukar”.
Potrivit acestuia, în 2011 existau 15.000 de romi în Timiș, dar cum mulți au plecat în străinătate, la cel mai recent recensământ cifra a mai scăzut.
„De mică am avut o pasiune pentru dans. Dansam în fața televizorului și văzând că îmi place să dansez, mama m-a dat la dansuri populare bănățene, apoi am învățat șvăbești, țigănești și altele”, ne-a spus Nicol Ursuț, una dintre membrele trupei Lulughi Shukar. Ea este studentă la Facultatea de Științe Politice a Universității de Vest. La reprezentație, Nicol a purtat un costum gaboresc cu imprimeuri tradiționale, bijuterii și fir de aur cusut în urmă cu 60 de ani de străbunica sa.
Alexandru Schein, prim-vicepreședinte la Partida Romilor Timiș și președintele organizației de tineret din Timișoara, ne-a spus că în această vară vor demara unele activități. Astfel, la sediul Partidei Romilor din Piața Traian, copiii de etnie romă vor învăța să scrie și să citească de la profesori.
„În următoarea perioadă vom organiza mai multe activități, eu sunt profesor de educație fizică și sport la Liceul Teoretic din Recaș și dorim să organizăm evenimente sportive și educaționale, o tabără de vară”, a spus Alexandru Schein.
Trimite articolul
XSucces domnilor! Muzica si dansurile tiganilor ar trebui sa intre in patrimoniul UNESCO.
Deci am dreptate atunci cand zic “Dupa geaca pare norvegian” atunci cand sunt faradelegi ilustrate.
Eu propun sa le dedicam inca o luna doar lor, in afara de august, cand ar putea face cantari de dimineata pana noaptea tarziu…in special pe Loga nr. 1.
Nu avem ce să mai facem cu banii acuma….
Noroc cu norvegienii care sprijină financiar păstrarea tradițiilor banațene!
asta mai lipsea la dureri de cap
Banii acestia sunt pentru ai tine aici . Cam asa s-au gandit norvegienii
-
Cam aia ar fi ideea,dar cei care au mers acolo vor mai merge.
@Edu, te-ai luat la intrecere cu cartile de istorie, dar se pare ca tu ai fost mai rapid.
aveam aici un comentariu chiar ok, sper sa apara, cred ca e pe țeava prin ceva server. oricum, m-am distrat bine! 🤪