Primăria Timișoara și Asociația Prin Banat au depus încă de anul trecut o cerere de finanțare prin Programul Ro-Cultura, pentru fonduri norvegiene. Regatul Norvegiei pune la bătaie chiar și 2 milioane de euro pentru un proiect, iar pentru Turnul de Apă din Timișoara ar fi nevoie, conform estimărilor, de 1,85 milioane de euro.
„Proiectul a trecut de evaluarea tehnică și economică. Anterior, proiectul fusese declarat eligibil din punct de vedere administrativ. Punctajul obținut în faza de evaluare tehnică permite accesarea finanțării de 1,8 milioane de euro. Finanțarea cuprinde atât faza de restaurare (lucrări), cât și sume pentru punerea în valoare a monumentului și programul cultural pentru doi ani”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Primăria Timișoara a intrat în Programul Ro-Cultura împreună cu Asociația Prin Banat, care derulează mai multe proiecte culturale pentru întreg județul. Amintim doar Heritage of Timișoara și Cămine în Mișcare. Potrivit reprezentanților asociației, Prin Banat se va ocupa mai mult de revitalizarea și valorificarea monumentului istoric.
„Noi vom implementa strategia culturală de revitalizare și valorificare a monumentului istoric. Proiectul prevede spații expoziționale permanente și temporare, dar și o cafenea. În spațiile expoziționale temporare avem în plan să colaborăm cu diferiți operatori culturali locali și nu numai”, ne-a spus Alexandra Palconi-Sitov, din partea Asociației Prin Banat.
Cei care se ocupă de proiectul de modernizare a Turnului de Apă din Iosefin sunt optimiști, chiar și în contextul pandemiei de coronavirus. Conform cererii de finanțare, proiectul se desfășoară în perioada 2020-2023.
„Dacă proiectul este declarat câștigător la Ro-Cultura, momentan fiind în etapa finală de evaluare, probabil va suferi modificări, dată fiind situația actuală. După ce e gata restaurarea, o să ne ocupam atât de implementarea strategiei culturale, cât și de promovare, inclusiv de acea cafenea”, a completat Alexandra Palconi-Sitov.
Simbolul cartierului Iosefin are proiectant încă de anul trecut. Documentația aprobată de consilierii locali în toamna anului trecut spune că turnul va avea un „lanternou/ spațiu de belvedere” de 16,1 mp, la o înălțime de 45,4 metri, un spațiu de evenimente culturale de 175,9 mp, aflat la 34,5 metri înălțime, o terasă înierbată la cota 1,3 metri și un ascensor panoramic. Proiectantul a estimat lucrări de 8,8 milioane de lei cu TVA, adică aproximativ 1,85 milioane de euro. 7,2 milioane de lei înseamnă doar construcții și montaj.
Monumentul istoric industrial de pe str. Gh. Barițiu are o înălțime de 52 de metri. A fost ridicat între anii 1913-1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât cel din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore. Turnul din Iosefin nu a mai fost folosit de aproape 60 de ani.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XPe cine mai interesează turnul acum?
Stați acasă sub plapuma si priviți prin obloane către Wuhan!
-
Mare dreptate ai. Stai sa ma mai uit la stiri ca am pierdut sirul … Asa, unde am ramas, tot acolo?! Stai, stai sa mai caut … poate poate… nu acum, nici acuma … aaaaacum.
Țintind cont ca prețul petrolului s-a prăbușit Norvegia nu mai are bani de investit în alte tari.
Momentan nu conteaza turnul si nu va conta prea curand si nu vor face mai nimic prea curand la el (pandemie…). Dar, cand il fac, pun pariu ca o sa fie ceva cu LGBTQIA+
“Programe, cereri, finantari, fonduri, evaluari” , ziceti ma’ mai pe romaneste ce faceti.
De obicei prin “investitori straini” ce vor sa zica este ca se vand proprietatile statului la straini pe preturi de nimic.
Dar Robu poate si mai bine, el a dat si gratis.
Super!