Campania „Timișoara decide!”, cum se numește bugetarea participativă a Timișoarei, a fost lansată în primăvară, după ce în martie consilierii locali au aprobat o procedură puțin schimbată. Dintre cele 117 proiecte depuse, au fost declarate eligibile 41. Acestea au fost împărțite în cinci categorii: orașul mobil, orașul verde, orașul relaxat, orașul comunităților și orașul digital. Acestora li se adaugă și proiectele dedicate zonelor Kuncz, Polonă, Ronaț și Fratelia.
Votul efectiv s-a desfășurat de-a lungul lunii iunie și în primele două zile din iulie. Au votat peste 8.000 de timișoreni, cu 25% mai mulți decât la prima ediție. Pe 3 iulie, reprezentanții primăriei anunță și rezultatele.
„Energie și interes pentru bugetul participativ din Timișoara. Cele mai multe din proiectele alese de cei 8.000 de timișoreni sunt cele de amenajarea de zone verzi în mai multe cartiere din Timișoara. Mulți au avut propria campanie de promovare a proiectului pe care l-au propus. Creativitatea și dorința lor de implicare sunt cele care țin Timișoara în mișcare. Le mulțumesc pentru asta. Acum că s-a încheiat etapa de vot, trecem la implementare”, a transmis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Proiectele alese
Fiecare votant a putut opta pentru mai multe opțiuni. Per total, au fost 8.228 de timișoreni care au exprimat 18.693 de voturi, iar platforma de vot a înregistrat peste 50.000 de vizitatori unici. Proiectele câștigătoare vor fi cuprinse în bugetul local de anul viitor.
Spre deosebire de prima ediție, bugetul a fost suplimentat cu 1,2 milioane de lei, bani care sunt dedicați cartierelor marginalizate. La această categorie au fost votate:
- Fratelia – „Ecogrădina 13 – Șagului-Steaua-Fratelia” – 184.000 lei;
- Ronaț – „Parc de joacă pentru copii și loc de recreere pentru vârstnici – Taborului” – 300.000 de lei;
- Kuncz – „dezvoltarea unei zone recreative pentru locuitorii zonei Kunz – etapa 1” – 300.000 lei;
- Polonă – „Sistem de supraveghere pentru toată zona Polonă” – 250.000 lei;
- Polonă – „Reparații trotuar strada Polonă” – 70.000 lei.
În rest, cel mai popular proiect a fost „Amenajare spațiu recreere Balta Lacului”, care a strâns 1.479 de voturi. Celelalte proiecte câștigătoare, care au înregistrat de asemenea peste 1.000 de voturi fiecare, sunt:
- „Amenajare spațiu recreere Balta Lacului” – 500.000 lei;
- „Restaurare Echo Peisagistică Lunca Aurora-Lacul Balaurul” – 500.000 lei;
- „Întinerirea Complexului Studențesc” – 500.000 lei;
- „Amenajare teren multisport și zonă relaxare Ciarda Roșie” – 470.000 lei;
- „Facilitarea mersului cu bicicletă în Timișoara” – 25.500 lei;
- „Cartier Plopi – Reabilitare corp clădire ‘școală mică’ (faza Expertize și DALI)” – 140.000 lei;
- „Zona Lunei vrea Parc Verde” – 485.804 lei.
„O sumă de 468.696 lei din bugetul total al campaniei va fi alocată cheltuielilor suplimentare pentru fiecare dintre cele 12 inițiative, având în vedere anvergura proiectelor”, țin să precizeze reprezentanții primăriei.
Proiectele alese anul trecut
La prima ediție, în urma selecției care a durat câteva luni, au fost alese opt proiecte câștigătoare, cărora le-a fost împărțită egal suma de 3,2 milioane de lei. Vorbim despre: „Treceri de pietoni mai sigure!”, „Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu”, „Toalete publice în parcuri”, „Îmbunătățirea calității pistelor de biciclete”, „Laboratorul digital”, „Păduri urbane miniaturale”, „Hub Educațional Comunitar Incluziv Școală-Familie-Comunitate” și „Dotarea școlilor din Timișoara cu dulăpioare pentru elevi”.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XVă rugăm să faceți ceva verde pe Bărnuțiu 53 că a ajuns piatră peste piatră datorită primăriei !