Unul dintre cele mai importante proiecte de colaborare frontalieră din România a avut parte în ultima perioadă de o campanie de promovare susţinută, în vederea găsirii de beneficiari noi. Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia se adresează colaborării dintre organizaţiile aflate de o parte şi de cealaltă a graniţei dintre România şi Serbia. Aşadar, judeţele beneficiare au fost Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş. Chiar şi aşa, promovarea s-a făcut într-o măsură destul de mică în presa locală sa regională, fiind preferate organizaţiile media centrale. „Aşa ni s-a solicitat de către Uniunea Europeană, ei asigură finanţarea. Am folosit mai ales portalurile de business, de presă de specialitate economică”, se apără Petre Rusescu, public manager în cadrul Autorităţii de Management pentru programul IPA.
Mai mult, responsabilul ministerial ne garantează că succesul campaniei a fost evident. „Notorietatea IPA a crescut. Faţă de momentul în care am început campania media acest tip de finanţări este mai bine cunoscut”, a mai spus Rusescu. Ca o coincidenţă, el a recunoscut că oamenii implicaţi în proiect au căutat chiar ei eventuali beneficiari de bani europeni oferiţi pentru colaborarea cu sârbii, „dintr-o bază de date pe care o avem”, a mai spus Rusescu. Ca să demonstreze presei timişorene cât de mult a crescut notorietatea IPA, responsabilul cu comunicarea din cadrul IPA a prezentat chiar şi un studiu de specialitate la care au participat 600 de persoane şi care ar fi crescut gradul de publicitate al programului cu câteva procente.
Cât de mulţi beneficiari vor exista la finalul derulării IPA rămâne de stabilit, cert este că mulţi care ar fi dorit accesarea fondurilor europene habar nu au de aceste finanţări. Desigur, cine a trebuit să ştie a ştiut şi de acest program. „Sunt organizaţii şi firme care sunt deja la al doilea sau al treilea proiect de acest fel, din bani europeni. Ei deja au învăţat să se descurce şi cum să acceseze asemenea fonduri şi se descurcă bine cu aceşti bani”, ne-a declarat o sursă din cadrul IPA care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!