Începuturile Adrianei în fashion datează din copilărie, pe vremea când aceasta creea hăinuţe pentru păpuşi. „Fiindcă pe vremea aceea nu se găseau haine pentru păpuşi şi îmi doream o garderobă mai mare decât ale prietenelor mele, de asta m-am apucat să le fac hăinuţe. Mai apoi am făcut un curs de croitorie la Palatul Copiilor, după aceea în liceu la Şcoala Populară de Artă, iar la Facultate am fost la secţia textile – modă în paralel cu peisagistică la Facultatea de Arte Plastice“, spune creatoarea de modă care a ieşit pentru prima oară în faţa publicului cu o colecţie de sine stătătoare prin 2005, chiar înainte să împlinească 18 ani, după care la scurt timp a pus bazele brandului B.A.D. Style.
În ceea ce priveşte cultura fashion din oraşul nostru, Adriana e ferm convinsă că lucrurile nu stau deloc bine. „Din păcate, oamenii nu sunt deschişi la minte, n-au curaj să încerce ceva nou. Multă lume ia ca şi punct de reper mall-ul, unde de multe ori raportul calitate preţ nu este deloc bun. E vorba de brandurile astea super – mediatizate, care chiar dacă sunt făcute în China, prind foarte bine. Am păţit-o şi eu de câteva ori, nu vreau să generalizez, dar din păcate în ziua de azi dacă un produs nu are eticheta unui brand cunoscut, n-are valoare“, spune creatoarea de modă.
Fiindcă este fiica celebrului chitarist care a pus bazele trupei Cargo, am fost curioşi să aflăm dacă acest „amănunt“ i-a adus vreodată vreun avantaj. „Are şi n-are relevanţă. Câteodată mi se închid uşi în nas pe această temă, alteori am avut mici avantaje. Probabil toată viaţa o să fiu văzută ca fiica lui Bărar, iar răuvoitorii o să susţină că numai din această cauză am succes. N-am cochetat cu muzica niciodată, mi-am dat seama că n-am voce şi nu ştiu să cânt la instrumente, sunt praf la capitolul ăsta“, spune creatoarea de modă.
Cea mai recentă colecţie realizată de ea este una atipică şi specială. „De obicei colecţiile mele aveau o influenţă rock, într-o mai mică sau mai mare măsură. Ceea ce am realizat acum este o colecţie care poate fi pusă în mai multe stiluri. Accesorizată rock arată dintr-un film, accesorizată retro e din alt film. E o colecţie cu linii simple care se adresează atât pentru tinere cât şi pentru femei mature, o colecţie versatilă care poate fi purtată în diverse ocazii, cu materiale fluide sau rigide. Unele creaţii se mulează pe formele corpului altele nu, e o combinaţie de texturi culori printuri şi accesorii mai mult sau mai puţin excentrice“, spune Adriana, care ne-a mai dezvăluit că nu i-a pus nici o „ştampilă“ acestei colecţii tocmai din cauza faptului că este una cât se poate de versatilă.
Un alt punct sensibil al capitolului „moda în Timişoara“ este acela că multe aşa zise prezentări de modă din cluburi sunt nişte şuşe insipide/incolore/inodore, care n-au nimic în comun cu fashion-ul. „Moda nu are niciun cuvânt de spus pe plan local. Pentru noua mea colecţie nu mai fac prezentare. Şi asta pentru că n-am făcut lenjerie intimă sau costume de baie, ca să vină lumea buluc. Un alt aspect care mă deranjează este acela că dacă Bucureştiul zice că eşti bun, atunci şi timişorenii au aceeaşi impresie. Am fost la Bucureşti, am avut feedback bun, dar e absurd să ai credibilitate, doar pentru că zic alţii aşa. Noi timişorenii ar trebui să fim mai deschişi la minte. Nu de alta, dar până la Viena facem cinci ore şi drumul e mult mai bun decât până la Bucureşti. Culmea e că la Budapesta sau Viena sau Barcelona, produsele vestimentare de marcă sunt mai ieftine decât cele care ajung la noi, la reducere“, spune Adriana.
Rămânând la spinosul capitol al prezentărilor de modă din Timişoara, tânăra creatoare de modă consideră că acestea sunt compromise din mai multe cauze. „Am avut o prezentare într-un club cu mai multe creatoare din Timişoara. Organizatorii nu s-au ocupat deloc de promovare, fiecare designer şi-a adus cunoştinţele şi aşa a fost full. După care ne-au pus să plătim ospătarii fiindcă nu s-a făcut consumaţie destulă. Nici manechinele n-au fost tocmai manechine, iar unele din ele se comportă de parcă ar fi dive. Cred că dacă toată lumea şi-ar vedea de treabă lucrurile ar merge mai bine. În modă o rochie trebuie să stea bine pe o persoană anume, să-I pună în evidenţă calităţile. Trebuie să porţi ceva care-ţi stă bine. Degeaba se poartă colanţi, dacă tu ai nişte crenvurşti pe post de picioare, atunci mai bine optezi pentru o rochie“, spune Adriana care recunoaşte că n-ar putea pleca din Timişoara fiindcă s-a ataşat foarte mult acest oraş şi de prietenii pe care îi are aici „acasă“.
Şi pentru că unii aşa – zişi designeri de modă sunt doar nişte croitori talentaţi sau nu, fiica liderului trupei Cargo are un sfat pentru toţi acei care apelează la ţinute unicat. „În Timişoara sunt designeri buni care ar merita să fie mult mai sus. Dar şi aşa zişi designeri care-şi fac przentările numai în cluburi şi care sunt de fapt croitori. Dacă vine la mine o doamnă care vrea o rochie care n-o avantajează nicicum, nu i-o fac. În caz contrar, îmi fac mie un deserviciu, îmi stric imaginea. Am avut cazuri în care a venit cineva la mine cu o poză şi vroia să-I fac rochia respectivă. I-am zis frumos că în primul rând eu nu copiez. Pe de altă parte, am şi cliente care mă sună şi mă întreabă ce cercei să asorteze la rochia pe care i-am făcut-o cu mult timp în urmă. Nu-mi stric imaginea doar ca să vând“, spune Bărar Adriana Delia.
FOTO: Sorin Popa
Citiți principiile noastre de moderare aici!