Faptul că frontierele Uniunii Europene, atât cele interne, dar mai ales externe, sunt incapabile să facă faţă unei situaţii de criză s-a dovedit în momentul apariţiei fluxului de imigranţi. Lumea ideală a spaţiului Schengen s-a cam năruit, în plus s-a dovedit că intrarea de membri în această zonă este una mai mult politică. A recunoscut-o chiar Jose Manuel Barroso, fost şef al Comisiei Europene timp de 10 ani, între 2004 şi 2014.
Venit la Timişoara pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea de Vest, el a admis că România era mai bine pregătită pentru un asemenea spaţiu de liberă circulaţie decât erau unele dintre ţările deja incluse în Schengen.
„Nu mai sunt în poziţie oficială, nu pot vorbi despre acest subiect. Dar atunci când am fost, România era pregătită să intre în Schengen. Ştiu că sunt încă anumite întrebări în legătură cu intrarea din partea unor ţări. Cred că România era la acea oră mai bine dotată decât ţări care erau deja în spaţiul de liberă circulaţie. Cred că România trebuia să fie deja în Schengen. În urma problemelor cu migraţia, cu refugiaţii, guvernele sunt mai prudente. Îmi doresc să fie mai repede decât mai târziu această intrare”, a declarat Jose Manuel Barroso.
Actuala situaţie, în care sute de mii de imigranţi iau cu asalt Europa, este cel mai mare duşman al Schengen, o încercare mai mare decât euro-crizele. Totuşi, Barroso spune că nu poate fi ignorată situaţia dificilă a majorităţii refugiaţilor.
„Consider că este cea mai importantă încercare din ultimii ani, mai importantă decât euro-crizele. Pentru că miza e nu doar de rezolvare a problemei, dar şi de acceptare a acesteia. Existenţa influxului foarte mare de emigranţi este folosită de extremişti. E important să avem curajul să explicăm unde suntem. Majoritatea vin pentru că sunt în situaţii dificile. Am fost într-o tabără de refugiaţi din Iordania şi vă spun că situaţia lor e deosebită, am vorbit cu tineri care studiau, situaţia lor chiar e deosebită. Dacă aceşti oameni vin aici pentru că la ei e război, trebuie să-i primim”, a mai explicat fostul șef al Comisiei Europene.
Articole pe aceeași temă:
Manuel Barroso a devenit Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!