Mai exact, potrivit conducerii Casei Județene de Pensii Timiș, în acest an au fost depuse în jur de 8.270 de cereri și au fost valorificate aproximativ 3.960. Urmează încă patru serii de bilete, pentru datele de 16 octombrie, 1 noiembrie, 17 noiembrie și 3 decembrie, însă fiecare cu 400 de locuri. Per total, Timișul ar sta încă bine la numărul de bilete primite de la Casa Națională de Pensii, fiind printre primele locuri la acest capitol.
Cererile se depun la începutul fiecărui an pentru toate perioadele. Fiecare solicitant primește câte un punctaj, iar în funcție de ierarhizare poate beneficia sau nu de bilet. La calculul acestor punctaje se ține cont de mai multe caracteristici, printre care bolile solicitantului, nivelul pensiei acestuia, dacă are pensie de invaliditate, dacă a mai primit bilet în anii anteriori – și dacă da, în sezon sau în extrasezon – sau dacă poate beneficia sau nu de gratuitate.
Cele mai căutate stațiuni de către beneficiari – cel puțin cei din Timiș – ar fi cele de pe litoral – Mangalia, Techirghiol și Eforie Nord –, Băile Felix, Băile Herculane, Călimănești, Căciulata și, poate surprinzător, Buziaș, dar și Calacea într-o anumită măsură.
De gratuitate beneficiază cel mult 15% dintre solicitanți, iar restul trebuie să achite integral valoarea acestor bilete: în jur de 2.700 de lei pentru 16 zile de tratament, sumă care include transportul, cazarea, mesele și tratamentele.
De notat că nu doar pensionarii pot beneficia de aceste tichete, ci și angajații care au anumite probleme medicale.
Biletele trebuie ridicate la timp
Cei care ajung să le fie repartizate aceste bilete trebuie să știe că acestea trebuie ridicate atunci când sunt programați de reprezentanții Casei de Pensii Timiș. În acest sens, trebuie să urmărească telefonul, adresa de e-mail sau poșta atunci când sunt contactați – în mod repetat – de angajații responsabili ai Casei de Pensii.
„Ce este important de știut și foarte important de menționat: pe cererea de acordare a biletului de tratament oamenii aleg modul în care vor să fie informați, prin SMS, telefonic sau prin poștă. În momentul în care se trimite un SMS – sau se face apel telefonic – se spune ziua și ora la care trebuie să vină să-și ridice biletul de tratament. În momentul în care omul nu răspunde la acest telefon, este sunat din nou de către colegii de colegele de la biletele de tratament. Dacă nu răspunde nici atunci, se consideră că omul refuză biletul de tratament.
Aceste lucruri se pot vedea și site-ul nostru, cu numărul de cerere (…) și scrie dacă este eligibil sau nu este eligibil, deci pot să urmărească și acolo. Criteriile de acordare a biletelor de tratament sunt tot pe site-ul Casei Județene de Pensii (Timiș – n.r.)”, a declarat Cristian Mircea, directorul Casei Județene de Pensii Timiș.
Cei care nu se pot deplasa pot trimite și un mandatar, iar cei care nu pot urca în sediul Casei de Pensii pot chema un angajat afară să se ocupe de ei. Altfel, biletele care nu sunt ridicate la timp vor fi distribuite persoanelor de pe următoarele locuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!