„Am consumat un volum imens de energie pentru acest caz. Am dat sute de telefoane, am ţinut corespondenţă şi ne-am rugat de zeci de oameni să ne ajute să rezolvăm situaţia lui. Este un bătrân de 75 de ani, bolnav, care a ajuns la noi dintr-un spital timişorean. Ştim că are copii, dar aceştia nu îl vor la ei. Mai are o soră, la fel de bătrână, cu probleme familiale, astfel că ea nu are cum să-l îngrijească. Suntem un adăpost de tranzit şi, din păcate, pentru noi este imposibil să-l mai ţinem aici”, spune Petru Ilieşu, preşedintele fundaţiei.
Detaliile cazului se complică atunci când vine vorba despre varianta instituţionalizării. „Este din Suceava, dar instituţiile de acolo nu îl vor pentru că el a lucrat în ultimii 30 de ani în Timiş. Am vrut să-l ducem într-un cămin-spital de aici, undeva unde să existe personal calificat care să-l îngrijească. Dar nu avea buletin, astfel că a trebuit să-i facem buletin. După aceea ni s-a invocat scuza că nu beneficiază de ajutor social. Am rezolvat şi acest aspect, dar banii primiţi de el -125 lei lunar – nu îi ajung pentru medicamente. Până săptămâna trecută nu avea nici medic de familie – acum are – şi facem tot ce-i posibil să îl ajutăm din punct de vedere medical, pentru că noi nu avem medicamente pentru el. De mai multe ori i-a fost rău şi a trebuit să chemăm ambulanţa. Medicii au venit, l-au dus la spital, l-au stabilizat şi ni l-au adus repede înapoi. Acum am depus actele necesare la Direcţia Generală de Asistenţă Socială Timiş, de unde aşteptăm sprijin pentru a-l trimite într-o instituţie adecvată nevoilor lui”, detaliază Elvis Tudor, asistentul social care se ocupă de caz.
Timisorenii îi dau tot ce mai are acum: hainele de pe el şi o masă zilnică
Domnul Cernăuţean are ochi albaştri. Este primul lucru care îţi atrage atenţia la el când reuşeşte să se ridice din pat şi vorbeşte cu tine. Comunică greu, dar îşi aminteşte că are doi copii. Şi nepoţi. Pe care îi aşteaptă pe la el. Până când vor veni, se mulţumeşte cu vizitele fostului său patron de la Otelec, unde a lucrat ca cioban la oi. Nu i-a rămas nimic din ce a agonisit de-a lungul vieţii. Hainele sunt primite din donaţii, iar hrana e oferită de cantina socială care deserveşte Adăpostul de tranzit al Fundaţiei Timişoara 89 ( telefon 0256.493.409). Printre cei care sprijină efortul imens al fundaţiei timişorene se numără şi Clubul Rotaract – Timişoara Cetate şi Timişoara Ripensis – care, de trei ani, aduce persoanelor asistate tone de alimente donate de timişoreni în cadrul campaniei intitulate „Astăzi tu dăruieşti”. Ultima acţiune a avut loc sâmbătă şi duminică, în Galeriile Real din Timişoara. „Orice ajutor ne este de folos, chiar dacă cel mai mult ducem lipsă de personal şi medicamente pentru asistaţi”, spune Petru Ilieşu.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!