Dacă săptămânile trecute papanaşii, mâncărurile de post, atmosfera medievală şi romanţele au dat viaţă fiecărui weekend, astăzi a venit rândul ţuicii, rachiului, pălincii şi horincii de a fi ridicate, la Covaci, la rang de festival.
Sărbătoarea organizată la numai 6 km de Timişoara, la Pensiunea Anette, reuneşte producători din mai multe localităţi din partea de vest a României, inclusiv celebrii pălincari din judeţul Bihor.
Aceştia din urmă îl au în frunte pe producătorul “Pălincii Tradiţionale Tramuta de Bihor”, Florian Chise, din comuna Tulca. Îţi poţi aminti de o jumătate de litru din celebra licoare, din prune sau din piersici, după ce plăteşti 35 de lei. Celebra ţuică de Caraş se vinde la litru, cu 25 de lei.
Şiria Arad este prezentă în expoziţia cu vânzare, organizată cu acest prilej, printr-un producător local. Inventiv, Ioan Boga, îşi întâmpină clienţii cu băuturi tradiţionale româneşti, ce au însă o prezentare aparte. Dincolo de formă şi dimensiune, sticlele cu ţuică, obligatoriu de struguri, pot purta în interior, la solicitarea clientului, o bucată de lemn de cireş, pe care în prealabil poate fi gravat un nume, o urare şi pot constitui evident, cadoul ideal. Preţul acestor sticle variază între 120 şi 200 de lei. Evenimentul este „condimentat” cu un spectacol artistic susţinut de soliştii Adelina şi Ghiţă Berinde, Nicoleta Anculia şi Cristian Popescu.
Organizatorii au anunţat deja că voia bună şi distracţia va continua şi weekend-ul viitor la Covaci, când purceii la proţap vor constitui “tematica” unui nou festival al localităţii timişene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!