Potrivit reprezentanților municipalității, consilierii locali vor aproba în curând un „studiu de fezabilitate pentru modernizarea și reabilitarea sistemului de iluminat public pe un total de 25 de străzi”. Din informațiile făcute publice de primărie reiese că este vorba, de fapt, despre 23 de străzi și intersecția Piața Consiliul Europei. În capitala Banatului există peste 1.200 de străzi, conform nomenclatorului stradal.
„Aceste străzi intră în modernizare și tot ce am inițiat are în vedere accederea la fonduri europene, pentru că vor fi pentru astfel de subiecte fonduri pe care o să putem în continuare să le aducem. Avem un proiect de iluminat Parcul Botanic tot așa, cu tehnologii moderne, și mergem mai departe, ne pregătim pentru noi fonduri cu proiecte precum acesta. Numărul de aparate de iluminat este de 2.248, sistem de telegestiune, va scădea consumul anual de energie primară pentru iluminatul public. Consumul va fi trei ori mai mic, vom avea scăderea anuală a gazelor cu efect de seră”, transmit oficialii primăriei.
Studiul de fezabilitate a fost realizat de firma Alba Proiect Consulting SRL, care a stabilit că este nevoie de 2.248 de aparate de iluminat cu tehnologie led și de implementarea unui sistem inteligent de telegestiune. Documentația spune că va scădea consumul anual de energie primară în iluminatul public de la 376,88 Wh la 115,28 kWh, iar gazele cu efect de seră vor scădea de la 118,53 tone echivalent CO2 la 35,55 tone echivalent CO2.
Lucrările sunt estimate la 10 milioane de lei cu TVA, puțin peste 2 milioane de euro, din care 8,8 milioane de lei costă doar construcțiile și montajul. Proiectul de hotărâre nu a fost pus încă pe site-ul Primăriei Timișoara. Va mai trece oricum ceva timp până când proiectul va putea fi implementat. Este nevoie și de un proiect tehnic, dar și de licitație pentru execuție, iar dacă reprezentanții PMT vor fonduri europene atunci se va sta și pentru aprobare.
Sunt mari probleme cu iluminatul public în Timișoara și s-a ajuns până și la amenințări din partea primarului. În 2017, acesta spunea că va face de râsul Europei compania care deține rețeaua de distribuție din oraș.
Lista străzilor:
1. Alexandru Ioan Cuza
2. Aleea FC Ripensia
3. Arieș
4. Cluj
5. Iuliu Maniu
6. 3 August 1919
7. Republicii
8. Revoluției 1989
9. 16 Decembrie 1929
10. Constantin Brâncoveanu
11. Dr. Iosif Bulbuca
12. General Ion Dragalina
13. Circumvalațiunii
14. Drubeta
15. Eroilor de la Tisa
16. Gh. Dima
17. Gh. Doja
18. Pestalozzi
19. Mihai Viteazu
20. Mihail Kogălniceanu
21. Oituz
22. Piața Consiliul Europei (intersecție)
23. Tudor Vladimirescu
24. Victor Babeș.
Trimite articolul
Xdoamne ajuta, era si cazu, doar cu 10 ani mai tarziu. oare cu aceasta modernizare o sa mai exista stalpi care nu ard? nu cred ca este posibil asa ceva in primul oras cu iluminat electric din europa.
-
Robu tu esti ? te felicti singur ? noi nu suntem de aceasi parere, 2 mil pt becuri ? Dna nu te autosesizei ?
-
10 000 000 R/ 2248 “becuri” (care defapt sunt corpuri de iluminat noi, nu “becuri”) = 4448 Ron/ corp. Inclusa e instalarea si probabil demontarea corpului vechi. Nu mi se pare un pret iesit din comun avand in vedere ca iti trebuie o nacela/macara ca sa montezi aceste noi corpuri. Plus ca, de obicei produsele de genul au garantie 2 ani iar la stat se cere 5 ani garantie (ceea ce nu e moca).
Dar lumea o musca usor si se lasa manipulata usor, mai ales cand pt un om de rand 2 mil Euro este os uma exorbitanta.
-
Daca se inlocuieste si circuitele de alimentare a stiilpilor e ok daca nu e frectie la un picior de lemn
Sunt 2500 de corpuri de iluminat cu LED, nu becuri cu LED. E o foarte mare diferetnta, si de pret si de impact.
Sper doar să nimerească temperatura de culoare din prima.
La ce lucrări fac e foarte posibil să ne trezim iar cu un experiment urban și să bată toate spre violet.