În perioada 30.05 – 09.06, cei care vor să facă parte din echipa artistică non-profesionistă se pot înscrie ca voluntari pe partea de mișcare scenică și figurație. Prima întâlnire cu persoanele selectate va avea loc în data de 9 iunie 2018, de la ora 17:00, la Ambasada.
BEGA! este un program de artă performativă făcut de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului Timișoara, cu scopul de a activa malurile râului Bega și de a atrage locuitorii orașului spre acestea, implicându-i în activități artistice coordonate de organizații locale și parteneri cu expertiză internațională.
Dezvoltat pentru dosarul de candidatură al orașului Timișoara pentru anul 2021 ca unul dintre programele principale ale acestuia, sub numele inițial de “Mega Bega”, programul va include proiecte și acte artistice diverse, dezvoltate gradual până în anul 2021. Din anul 2022, BEGA! va deveni un program bianual.
Spre deosebire de un format clasic, BEGA! nu își propune să importe producții artistice, în schimb se axează pe colaborări cu organizații cu expertiza de a crea și de a facilita un proces de creație colaborativ, specific unei comunități și cu implicarea acesteia.
Miza pe care BEGA! și-o asumă în contextul TM2021 este de a merge mult dincolo de un act artistic în sine și are implicații culturale, sociale și chiar la nivel de infrastructură.
Pregătirea primei etape a început în 2017, când au avut loc vizite de studiu în Danemarca, Franța și Anglia, în cadrul cărora s-au ales partenerii externi și a continuat cu întâlniri la Timișoara. Etapa din 2018 constă în activarea fostului port al orașului Timișoara, prin crearea unei producții personalizate, folosind povestea orașului cu actori culturali locali, coordonați de coregraful jocurilor Paralimpice de la Londra, Kevin Finnan, director artistic al companiei britanice Motion House.
Muzica va fi scrisă de compozitoarea Sophy Smith, în colaborare cu muzicieni locali, conținutul grafic pentru videomapări va fi realizat de compania Basca, Logela, iar conținutul artistic al programului, în 2018, va fi creat cu participarea Unfold Motion (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru dans), Asociația Culturală Kratima (RO, TM), Asociația Culturală TGP (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru muzică) și Asociația Tango Timișoara.
Programul beneficiază și de susținerea și implicarea organizațiilor Prin Banat, Cries, Solidart, I.S.O.T, Melopolis, Ceva de Spus, Verde pentru Biciclete, Universitatea de Vest Timișoara și Symme3D.
Repetițiile pentru mișcare scenică și figurație vor avea următorul orar:
12- 23 iunie: câte două zile pe săptămână, 3 ore pe întâlnire, începând cu ora 18:00.
10- 21 iulie: câte două zile pe săptămână, 3 ore pe întâlnire, începând cu ora 18:00.
12 septembrie – 4 octombrie: repetiții generale în portul orașului, începând cu ora 19:00 (zilele și orele exacte vor fi anunțate ulterior și vor fi aliniate programului general al participanților)
5-7 octombrie: spectacol
Persoanele care aplică nu trebuie să dețină nicio pregătire artistică, ci doar să își dorească să descopere ce înseamnă să faci parte dintr-un spectacol, alături de alți membri ai comunității. Formularul de înscriere se poate accesa de aici.
Rezultatul colaborării va fi prezentat în datele de 5,6,7 octombrie 2018, în cadrul unui spectacol cu trei reprezentații în fostul port al orașului Timișoara (în dreptul str. Vulturilor).
La apelul de voluntari pentru partea de conținut artistic se pot înscrie persoane cu vârstă de peste 12 ani. Persoanele sub 18 ani trebuie să dețină acordul părinților pentru participare. Persoanele cu vârstă cuprinsă între 12 și 15 ani pot participa doar dacă sunt însoțiți la prima întâlnire de un părinte / tutore.
Centrul Cultural PLAI este Partener oficial Timișoara 2021.
Citiți principiile noastre de moderare aici!