Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România a realizat un studiu cu privire la evoluția prețului la carburant pentru perioada 1 septembrie 2014 – 15 februarie 2015, în raport cu prețul țițeiului și cu evoluția cursului euro și a dolarului, în aceeași perioadă. Iar concluziile trase nu sunt deloc în favoarea comercianților români.
Din datele analizate, reiese faptul că prețul carburantului cumpărat la pompele din România a înregistrat primele scăderi abia din luna decembrie 2014, în condițiile în care scăderea prețului barilului de petrol s-a înregistrat în luna august 2014. De asemenea, scăderea înregistrată în România per litru de petrol a fost de doar 15%, în condițiile în care barilul a scăzut cu aproape 50%.
În același timp, în luna februarie a anului 2015, prețul barilului a înregistrat o mică creștere, prețul carburantului la pompele din România aliniindu-se la această corecție în săptămâna imediat următoare.
În toată perioada analizată, cursurile afișate de către Banca Națională a României pentru monedele euro și dolar american au fost stabile, neînregistrând fluctuații majore.
Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, derulat de Asociația Națională pentru Protectia Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T. Internațional Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie făcută în cunoștință de cauză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!