Camerele de supraveghere vor fi amplasate în Piaţa Libertăţii, Piaţa Unirii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa Victoriei, Piaţa 700, Piaţa Badea Cârţan şi Piaţa Traian, dar şi în zona unor instituţii – Primăria Timişoara, Colegiul „C.D. Loga”, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Liceul „Jean Louis Calderon”, Liceul „Nikolaus Lenau” şi Liceul „Grigore Moisil”.
Proiectul pe fonduri europene prevede achiziţionarea şi instalarea unui sistem de supraveghere video în timp real, cu 94 de camere video, în 13 spaţii publice din Timişoara. De asemenea, este prevăzută amenajarea unui dispecerat central de monitorizare în cadrul Poliţiei Locale.
Printr-un alt proiect, finanţat din bani de la bugetul local, municipalitatea s-a ocupat de construirea unei reţele de fibră optică pentru sistemul de supraveghere video.
Operatorul acestei reţele ar urma să fie Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, potrivit autorităţilor locale.
„Proiectul prevede realizarea a 6.208 metri de traseu de cablu de fibră optică şi canalizaţia specifică, care se adaugă celor 4.091 de metri puşi la dispoziţie gratuit de către STS. Primăria a decis ca operatorul acestui important proiect să fie Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Se impune realizarea de către Municipiul Timişoara a racordurilor unităţilor de supraveghere video a celor 13 obiective la reţeaua metropolitană de comunicaţii. Pentru segmentele unde STS nu deţine reţea, Municipiul Timișoara trebuie fie să închirieze tronsoane de reţea de la alţi deţinători de reţea privaţi, fie să construiască o reţea proprie, pe care să o pună la dispoziţia STS spre administrare. Am decis să optăm pentru varianta construirii reţelei proprii. Noi trebuie să avem un operator care să administreze comunicaţiile pe fibra optică. STS se va ocupa de partea tehnică a sistemului”, explica viceprimarul Dan Diaconu în vara anului trecut, după începerea lucrărilor.
Reprezentanţii primăriei spun că instalarea camerelor nu a început încă, deşi licitaţia pentru desemnarea firmei care va instala sistemul de supraveghere video s-a finalizat încă din vara anului 2014. Operaţiunea ar urma să demareze în primăvară.
„În urma licitaţiei publice pentru execuţie lucrări – sistem de monitorizare video în cadrul proiectului „Sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în Municipiul Timișoara”, în data de 19 august 2014 a fost semnat contractul de execuţie cu societatea Backup Technology SRL din Timişoara. Valoarea lucrărilor este de 1.589.000 lei (fără TVA). Termenul de finalizare a lucrărilor este 16 aprilie 2015. Proiectul de infrastructură care asigură transmisia de date prin fibră optică se finalizează în cursul lunii februarie. Apreciem că montarea camerelor va începe în luna martie a.c.”, a declarat, pentru www.tion.ro, purtătoarea de cuvânt a municipalităţii, Alina Pintilie.
Articole pe aceeași temă:
Primaria Timisoara isi face retea de fibra optica pentru a supraveghea video orasul
Citiți principiile noastre de moderare aici!