Locuitorii din Moşniţa Nouă sunt obligaţi să plătească o taxă specială pentru paza comunală. Taxa a fost aprobată în consiliul local în urmă cu câţiva ani, în 2008, când a fost înfiinţată şi Poliţia Comunitară Moşniţa Nouă, dar până acum nu s-a aplicat. La finele anului trecut, Poliţia Comunitară s-a transformat în Poliţie Locală, iar recent a fost adoptată o hotărâre prin care s-a modificat taxa. Asta, pentru că din banii încasaţi din această taxă ar urma să se asigure funcţionarea Poliţiei Locale şi să se facă investiţii, spune primarul Ioan Sorincău.
Astfel, pe 2014, taxa pentru paza comunală a fost stabilită la 50 de lei pe an de gospodărie sau teren în intravilanul localităţii pentru care s-a eliberat o autorizaţie de construire, respectiv 100 de lei în cazul agenţilor economici proprietari de clădiri. S-au stabilit şi o serie de scutiri, de exemplu pentru veteranii de război, persoanele peste 65 de ani, persoanele cu handicap, cele care beneficiază de ajutor social, asistenţi maternali, instituţii, biserici, ONG-uri (pentru sediul social) etc. De asemenea, s-a stabilit deja valoarea taxei şi pentru 2015: 25 de lei pe an de gospodărie şi 50 de lei pentru agenţii economici.
Autorităţile au invocat faptul că Legea 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor prevede posibilitatea instituirii unei astfel de taxe. Legea 333 spune că „plata serviciilor de pază în mediul rural, precum şi procurarea de echipamente de protecţie, însemne şi mijloace de apărare sau utilitare, necesare bunei executări a serviciului de pază, se asigură din bugetul local”, dar „pentru plata serviciilor de pază, consiliile locale pot institui taxe speciale, conform legii”.
Primarul din Moşniţa afirmă că taxa este necesară pentru că s-au achiziţionat două maşini pentru Poliţia Locală, două autoturisme Dacia, pentru ca agenţii să poată patrula pe raza comunei, care este mare şi invadată de gunoaie, şi pentru noi investiţii. Sorincău vrea să instaleze un sistem de supraveghere video cu peste 80 de camere în localitate.
„Taxa este legală. Legea 333 permite instituirea ei, la fel şi Codul Fiscal. Am căutat ca taxa să fie una modică, am stabilit şi scutiri. Sunt comune în ţară unde taxa este şi de 100-120 de lei pe an, unde se plăteşte şi taxă de iluminat… Este necesară. Noi am cheltuit peste 300.000 de lei pentru curăţenie anul trecut. Taxa nu s-a aplicat până acum, pentru că nici nu am făcut investiţii la Poliţia Locală. Acum am cumpărat două maşini şi vrem un sistem de supraveghere video, cu peste 80 de camere de luat vederi, inclusiv în zone unde nu există rețele de energie electrică sau internet, cu panouri fotovoltaice şi cu emiţător radio. Din această taxă ar urma să se asigure funcţionarea Poliţiei Locale. Am calculat că ar urma să fie plătită de circa 1.300 de gospodării din cele 2.000, pentru că în multe sunt oameni bătrâni, persoane cu handicap. Trebuie să patrulăm, vreau să mai angajez oameni… Eu, zilele acestea, organizez întâlniri cu cetăţenii să strâng semnături în favoarea taxei. Oricum, este aprobată”, a declarat Sorincău. Reprezentanţii primăriei spun că sistemul de supraveghere video este necesar pentru că localitatea are 7.000 de hectare şi este invadată de deșeuri provenind din Giroc, Timișoara, Ghiroda şi chiar din Moşniţa, din zonele în construcţie.
Introducerea noii taxe a stârnit revolta unora dintre locuitorii comunei, care au strâns semnături şi s-au adresat Prefecturii Timiş. Prefectul Eugen Dogariu spune că urmează să se verifice legalitatea acestui demers.
„Nişte cetăţeni de la Moşniţa Nouă mi-au trimis o petiţie, pe care am redirecţionat-o către colegii de la Juridic, să verifice legalitatea acestei hotărâri”, a afirmat Dogariu.
Taxa de pază se plăteşte şi în comuna timişeană cu cele mai multe spargeri
Astfel de taxe funcţionează şi în alte comune ale judeţului, de exemplu la Dudeştii Noi. „În funcție de necesităţile localității se stabileşte în consiliul local dacă se instituie această taxă de pază comunală. Noi avem angajaţi trei paznici și pentru a-i putea plăti s-a instituit această taxă specială. La noi nu există Poliţie Locală. E înfiinţată, dar nu am făcut angajări pentru că trebuie să amenajăm sediul. Taxa este de 30 de lei pe an de gospodărie, fără diferențieri – ține și de mărimea localităţii, de planul de pază, de problemele care există în comună. Funcţionează de mulţi ani, cetăţenii sunt obişnuiţi. Întotdeauna există o atitudine de respingere atunci când apar taxe noi, dar dacă e motivată, fundamentată corect, pe nevoile reale ale comunei, oamenii înțeleg”, afirmă primarul din Dudeşti, Alin Nica.
Taxa de plăteşte şi la Dumbrăviţa, chiar dacă localitatea ocupă un loc fruntaş în judeţ în topul… spargerilor de locuinţe, conform reprezentanţilor Poliţiei Timiş.
„Noi avem această taxă de vreo 10 ani cred. Eu am preluat-o practic atunci când am ajuns primar. Dacă aş fi introdus-o acum poate oamenii s-ar fi împotrivit. Taxa este de 30 de lei pe an de număr de casă. Avem Poliţie Locală şi avem aproape 40 de camere de supraveghere în comună. Cu banii adunaţi plătim salariile celor care se ocupă de sistemul de supraveghere, Poliţia Locală şi facem investiţii. Eu şi asigur servicii în banii ăştia, numărul spargerilor s-a mai diminuat…”, ne-a declarat edilul-şef din Dumbrăviţa, Victor Malac.
Primarul din Giroc: Taxa este o mare prostie
Părerile sunt însă împărţite şi în rândul primarilor. Edilul-şef al comunei Giroc, Ionel Toma, spune că nici nu concepe instituirea unei astfel de taxe.
„Această taxă este o mare prostie! Nu mă interesează. Orice comună trebuie să se descurce cu ce are. Împovărarea cetăţeanului nu este în regulă. Ştiu că legea permite, dar este o prostie. Un asemenea lucru nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla în comuna pe care o reprezint. Suprataxe nu se pun, pentru că viaţa este extraordinar de grea. De astăzi sau de ieri funcţionează o lege organică ce prevede consultarea cetăţenilor în orice domeniu. Sunt alte surse legal constituite din care se poate susţine Poliţia Locală dacă se vrea. Cel mai comod este să plătească cetăţeanul. Şi la mine se aruncă gunoaie, mă pun şi le adun, ne-au ajutat şi cei de la Let s do it Romania… Să-şi păzească fiecare terenul lui. Credeţi că se pot păzi mii de hectare? Eu am cinci oameni la poliţie, mă descurc. Trebuie să-şi facă treaba şi instituţiile statului”, a declarat, pentru www.tion.ro, Toma.
Articole pe aceeşi temă:
Harta localitatilor din Timis unde este cel mai probabil sa fii furat sau talharit
Citiți principiile noastre de moderare aici!