Lucrările de reabilitare a faţadei din Piaţa Unirii nr. 4 a Vicariatului Sârbesc au început în octombrie 2011, dar pe parcurs şantierul a fost oprit din cauza unor probleme de structură descoperite, fiind necesară şi realizarea unor intervenţii de consolidare.
Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 620.000 de lei potrivit reprezentanţilor primăriei, fiind realizată cu sprijinul unei companii private care s-a angajat să susţină refacerea faţadelor unor clădiri istorice în baza unui contract de asociere încheiat cu primăria. Beneficiarul, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, a asigurat cofinanţarea lucrărilor, contribuind cu 175.000 de lei. Şantierul s-a încheiat oficial miercuri, deşi mai sunt încă mici lucrări de executat.
„Avem cu toții bucuria să vedem această minunată clădire fără schele și cu un aspect excepțional. Lucrările au durat foarte mult, au fost și de migală, au fost și diverse poticneli de parcurs, dar important este că s-a ajuns la acest final fericit. Primăria s-a angajat să sprijine această lucrare pentru că, pe de o parte, sprijinim toate cultele și, pe de altă parte, pentru că avem de-a face cu o clădire monument, o clădire superbă amplasată în minunata noastră piață a Unirii. S-a beneficiat încă din timpul administrației precedente de suportul Fabricii de Bere Ursus, în cadrul acelui parteneriat care a fost dus mai departe în condiții și mai bune pentru primărie sub mandatul meu. De când am devenit primar, banii pe care Ursus îi plătește în contrapartidă pentru că primește zona stadion pentru organizarea festivalului berii și, pe viitor, va primi, o altă zonă, nu mai sunt direcționați concret pe câte un obiectiv punctual, ci sunt pur și simplu dați primăriei care hotărăște care sunt obiectivele care trebuie să fie finanțate prioritar. Este un regim mult mai versatil. Nu este un act de caritate, ci este un parteneriat”, a explicat primarul Nicolae Robu.
În ceea ce priveşte micile lucrări care au mai rămas de executat la faţada actuală, reprezentanţii Episcopiei Sârbe spun că sunt aşteptaţi specialişti din alte zone ale ţării care să se ocupe de intervenţii. Pe faţadă sunt 54 de tipuri diferite de ornamente, potrivit autorităţilor locale.
„Stema episcopiei este lucrată în piatră și trebuie să vină specialiști care să sableze piatra și s-o decoreze. Sunt elemente extraordinare, vechi de sute de ani, și nu se poate face altfel. Specialiștii vin din țară, lucrează la monumente istorice, sunt foarte ocupați. Clădirea a fost construită în 1748 și a fost restaurată ultima dată în 1907. În 1984, arhitectul Șerban Sturdza, care se ocupa de acest complex, a făcut unele cosmetizări exterioare, dar nu de anvergura celor actuale, care au mers pe profunzime. Este o renovare temeinică. A fost nevoie și de consolidare, la turnuri mai ales, pentru că este o clădire arhitectural vorbind destul de complicată, cu multe elemente și decorațiuni deosebite și unice. Firma executantă a fost Devicon SRL”, a afirmat preotul vicar Marinco Markov. El a solicitat sprijinul autorităţilor locale pentru reabilitarea celorlalte faţade ale imobilului.
„Este finalizată fațada actuală. Noi am pornit lucrările și la cea de vest, din fondurile noastre, și sperăm și partea de nord. Am vrea să finalizăm toată clădirea și să lăsăm orașului acest complex, care am vrea să arate așa cum trebuie. Partea de vest se finanțeaza din fonduri proprii, dar suntem o comunitate mică, de 15.000 de oameni, avem 55 de parohii, cinci mănăstiri și altceva nu avem decât ce avem în Timișoara, din asta finanțăm tot ce putem”, a adăugat Markov.
Reprezentanţii municipalităţii au promis sprijin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!