Curtea de Apel Timişoara şi tribunalele din raza sa de competenţă au avut pe rol, în cursul anului 2014, un număr total de 77.743 dosare, după cum urmează: Tribunalul Timiş – 26.821 dosare (mai puțin cu 5.076 dosare faţă de anul anterior), Tribunalul Arad: 14.483 dosare (mai puțin cu 3.844 dosare), Tribunalul Caraş-Severin: 12.179 dosare (mai puțin cu 5.510 dosare), Curtea de Apel Timişoara: 24.260 dosare (mai puțin cu 3.079 dosare).
Volumul de activitate cuprinde cauzele nou intrate, precum şi stocul de dosare din anii precedenţi. Comparativ cu anul 2013 s-a constată că, la toate instanțele, s-a înregistrat o scădere a volumului de activitate. Astfel, la Curtea de Apel Timişoara numărul de dosare a scăzut cu 3.079 dosare ( 11,26%), la Tribunalul Timiş numărul de dosare a scăzut cu 5.076 dosare ( 15,91%), la Tribunalul Caraș-Severin s-a înregistrat o scădere a volumului de activitate cu 5.510 dosare (31,15%), iar la Tribunalul Arad s-a înregistrat o scădere a volumului de activitate cu 3.844 dosare (20.97 %). În cursul anului 2014, Curtea de Apel Timişoara a funcţionat constant cu un număr mediu de 53 de judecători.
La nivelul întregii instanţe, prin raportarea numărului dosarelor aflate pe rol la numărul efectiv de judecători (53), rezultă că un judecător lucrează la 458 dosare. În raport cu situaţia dosarelor soluţionate, media pe judecător este 348 dosare soluţionate, mai mică față de anul precedent cu 130 dosare soluționate / judecător.
Operativitatea Curţii de Apel se ridică la peste 90 la sută. Performanța activității derulate la nivelul Curții de Apel Timișoara a crescut în raport cu cea raportată la nivelul anului 2013.
„În acest context, constatăm că superioritatea noilor coduri se exprimă în următoarele: echilibrarea volumului cauzelor judiciare înregistrate pe verticala sistemului judiciar, cu consecința directă a scăderii numărului de dosare judiciare aflate pe rolul tuturor instanțelor noastre; reducerea semnificativă a duratei procedurilor judiciare , ca efect al instituirii fazei regularizării acțiunii în justiție, prevăzută de codul de procedură civilă; astfel, în Raportul de control nr. 1463/IJ/DIJ/2014 s-a constatat că durata medie a termenelor stabilite pentru verificarea cererii de chemare în judecată, la Curtea de Apel Timișoara și instanțele arondate este cuprins între 2 și 30 de zile, iar durata medie a primului termen de judecată acordat este cuprins între 30 și 90 de zile, fapt ce plasează Curtea de Apel Timișoara și instanțele arondate pe primul loc în cadrul celorlalte curți de apel; reducerea cheltuielilor umane și materiale ale instanțelor noastre, dar și ale justițiabililor, ca efect al derulării procedurii regularizării, prin eliminarea citării, convocării părților în mod repetat în faza de judecată propriu-zisă a cererii, noul cod făcând posibilă soluționarea cauzelor în ședință publică la primul termen astfel dispus, respectiv, cel mai târziu la al doilea termen de judecată”, se arată în raportul Curţii de Apel Timişoara.
Cu ocazia acestui bilanţ, la care a participat și Marius Tudose Badea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii i-au acordat o plachetă judecătoarei Lidia Barac, fost preşedinte al Curţii de Apel Timişoara. De la începutul acestui an această instituție este condusă de Erica Nistor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!