Codul Galben a intrat în vigoare vineri în jurul orei 16 și este valabil până sâmbătă la aceeași oră. Încă din cursul nopții, telefoanele au început să sune în dispeceratul ISU Banat. Pompierii timișeni au fost solicitați să intervină la mai multe incendii izbucnite la coșuri de fum, dar și la copaci căzuți sau acoperișuri luate pe sus de vijelie. În Parcul Rozelor un copac uriaș a fost pur și simplu rupt de vântul puternic și doborât peste un gard.
Vremea rea a afectat și rețeaua de alimentare cu electricitate. Zeci de localități din județ au rămas fără curent dar și mai multe zone din Timișoara. Localitățile afectate în cursul nopții au fost: Pustiniș, Gătaia, Opatița, Sângeorge, Berecuța, Mănăstire, Coșteiu, Țipari, Ghizela, Balinț, Fădimac, Secaș, Crivobara, Vizma, Ohaba Lungă, Bodo, Babșa, Hitiaș, Comloșul Mare, Seceani, Fibiș și Bethausen.
Echipele de intervenție au avut de lucru toată noaptea, iar sâmbătă dimineață mai aveau de remediat probleme la rețea în Moșnița Veche, Comloșul Mare, Biled, Ghilad și Carani. Reprezentanții distribuitorului de energie electrică anunță, însă, că până sâmbătă la ora 14 vor remedia avariile și vor conecta la rețea și cele cinci localități rămase fără energie electrică.
Probleme au fost și pe aeroportul din Timișoara. O cursă de la București a fost deviată spre Budapesta, pilotul fiind nevoit să aterizeze la unguri din cauza vântului puternic care bătea în Timișoara. A fost singura cursă deviată de pe „Traian Vuia”.
UPDATE. Cei de la ISU Banat au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă la 19 situații de urgență
Este vorba despre „4 degajări copaci căzuți pe autoturisme, fire de energie electrică și partea carosabilă, în urma cărora a fost afectat 1 autoturism; 4 degajări elemente de acoperiș (tablă, țigle etc.), în urma cărora a fost afectat 1 autoturism; 1 degajare elemente tunel de trecere, în urma căruia a fost afectat 1 autoturism; 1 degajări cabluri de pe partea carosabilă; 7 incendii coș de fum; 1 incendiu acoperiș; 1 incendiu stâlp”, spun pompierii timișeni.
UPDATE 2. Zeci de copaci afectați în Timișoara. Unul a căzut în habitatul maimuțelor de la Zoo
Firmele contractate de primărie să se ocupe de întreținerea spațiilor verzi au intervenit încă de sâmbătă dimineața pentru a degaja copacii afectați de vijelia din noaptea de vineri. Zeci de arbori au fost doborâți sau rupți de vântul puternic. Rafalele au pus la pământ și poarta de acces de la o grădiniță de pe str. Musicescu.
Angajații firmelor Rogera și Green City adună sâmbătă lemnul doborât de vijelie. Au găsit copaci rupți de vânt pe str. Musicescu, la locul de joacă de pe str. Mierlei, dar și în alte cartiere din oraș, precum și la Grădina Zoologică, unde a căzut un copac chiar în habitatul maimuțelor.
Au picat arbori și în Parcul Rozelor, aflat în administrarea societății Horticultura, dar și în Parcul Central, acesta din urmă fiind încă în șantier pentru reparații, deci închis pentru publicul larg.
Reprezentanții primăriei spun că în ultima perioadă au făcut mai multe tăieri de corecție și acesta este motivul pentru care nu au fost doborâți mult mai mulți pomi, așa cum a fost la furtuna din septembrie 2017, care a fost mult mai puternică și a rupt sau smuls din rădăcină aproape 3.500 de copaci.
(Roxana Deaconescu)
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2202132″]
[related-post post_id=”1900734″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!