Bile similare celor care au apărut în Piaţa Sfântul Gheorghe, de-a lungul liniei de tramvai şi în zona dinspre strada Enerico Carusso, vor apărea şi în Piaţa Libertăţii. Oamenii se opresc în dreptul lor şi se minunează, întrebându-se majoritatea ce-i cu ele…
„Veţi vedea foarte multe astfel de bile. Au fost prevăzute de arhitecți pentru anumite delimitări ale unor zone. În Piața Libertății, spre exemplu, e prevăzut să fie postate astfel de bile în fața Primăriei Vechi, pe tot aliniamentul acela înspre liniile de tramvai. Au un rol și estetic, și de separare a zonei de protecție, în loc de garduri. Eu doream să plantăm copaci acolo, în locul bilelor”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Oficialii municipalităţii dau asigurări că în Piaţa Libertăţii vor fi totuşi plantaţi circa 50 de copaci până la urmă, după ce arborii existenţi înainte în acest spaţiu central al Timişoarei au fost majoritatea tăiaţi, optându-se pentru o piaţă minerală.
Subiectul privind soluţia de reamenajare aleasă pentru Piaţa Libertăţii a fost intens dezbătut de timişoreni, părerile fiind împărţite.
Unde vor fi plantaţi noi arbori? Lucrurile nu sunt bătute în cuie, dar cei implicaţi în proiectul de reabilitare studiază varianta creării unor monumente vii – copacii ar urma să fie străjerii Cetăţii, spune Robu.
„Deocamdată nu este stabilit definitiv locul în care vom planta copacii. Eu consideram că mai degrabă ar fi fost potrivit să fie distribuiți pe părțile laterale ale pieței, pe unde se poate, pentru că în unele zone, unde au fost făcute descoperiri arheologice, acest lucru este interzis. Arhitecții spun că nu se potrivește cu conceptul lor plantarea de copaci, de exemplu, în fața Primăriei Vechi. Eu nu am insistat, dar lucrurile nu sunt încă definitiv așezate. Opțiunea lor este ca un grup de copaci să fie în fața garnizoanei, distribuiți pe trei rânduri, ca și cum ar fi niște soldați într-un pluton. Asta ar fi simbolistica, sunt străjerii Cetății. Inițial se dorea să fie patru rânduri, dar cu patru rânduri se ajungea prea aproape de zona centrală, ceea ce eu nu agreez. Alt grup de copaci ar fi în fața Centrului Militar, între aliniamentul stâlpilor de iluminat și clădiri”, a mai declarat primarul.
Varianta iniţială aprobată a proiectul prevedea un număr de peste 100 de copaci în Piaţa Libertăţii şi, susţine Robu, aproape tot atâtea bănci.
Edilul a insistat să fie modificat proiectul, dorinţa sa fiind ca această piaţă să devină una care să găzduiască tot felul de evenimente cultural-artistice. Şi aşa s-a ajuns la înjumătăţirea numărului de arbori.
„Vor fi în jur de 50 de copaci. Este așa cum am spus de la început. Și la sondaj (n.r. – sondaj privind reamenajarea Pieţei Libertăţii făcut de primar pe Facebook) întrebările au fost așa: ”cum considerați că este mai bine – zona centrală să fie liberă, pentru a putea organiza acolo evenimente, pentru a pune în valoare monumentul central, așa cum sunt toate piețele, și să avem circa 50 de copaci în zonele marginale”, așa am formulat, sau varianta ”copaci distribuiți pe arce, 108 la număr”? Că iniţial așa a fost vorba. Erau 108 copaci și 94 de bănci. Cei de la Romprest mă întrebau ce sa facă, pentru că trebuia să comande băncile, nu știau unde să le pună… 94 de bănci. Le-am spus că, dacă așa este în proiect, să le cumpere, dar nu le punem pe toate în Piața Libertății, vedem pe unde le mai punem. Eu sunt un om raţional…”, afirmă Robu.
Proiectul privind reabilitarea centrului istoric al Timişoarei, implementat de primărie pe fonduri europene, ar urma să fie finalizat până la sfârşitul anului.
Termenul iniţial a fost 29 iulie, iar noul termen este 29 decembrie 2015.
Patru pieţe şi zece străzi din Cetate sunt cuprinse în proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!