Însoțiți de părinți ori bunici, micuții merg în weekend la spectacolele Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara. Doar 165 sunt norocoși pentru că aceasta este capacitatea sălii. Cererea este însă mult mai mare, astfel că biletele se vând uneori și „pe sub mână”.
Merlin are în repertoriul actual diverse spectacole precum Ursul păcălit de vulpe, Fetița cu chibrituri, Albǎ ca Zǎpada şi cufǎrul celor 7 pitici, Crăiasa Zăpezii, Capra cu trei iezi, Frumoasa adormită, dar și reprezentanții în limba sârbă și spectacole pentru tineri, cum ar fi Pantofii roșii și Făt Frumos din lacrimă.
Artistul păpușar Laurențiu Pleșa, directorului Teatrului Merlin, ne-a declarat că își dorește încă o sală pentru instituție.
„Am sperat, la vremea când s-au trecut cinematografele de sub aripa RADEF-ului sub aripa Primăriei Timișoara, la finele anului 2016, începutul lui 2017, și chiar am încercat atunci să obținem unul dintre cinematografe și nu am reușit. E firesc pentru că Primăria Timișoara ține aceste cinematografe, iar noi aparținem de Consiliul Județean. Și, pe de altă parte, am văzut, rând pe rând, cum s-au refăcut Cinematograful Victoria, mai apoi Timiș, recent Studio și niciunul nu a fost refăcut pe sistem de sală de spectacole.
Scenele au o adâncime de cel mult patru metri, nu au culise și, cel mai important, nu au ștăngi, de care noi, cei care lucrăm în industria spectacolelor, avem nevoie să atârnăm parte din decoruri”, a spus pentru Tion directorul Laurențiu Pleșa, care ocupă funcția de zece ani.
Acesta consideră că Merlin ar mai avea nevoie de încă o sală cu o capacitate de câteva sute de locuri.
„Visul nostru este să avem încă o sală măcar de 300-400 de locuri. Dacă am dubla locurile de aici, iar scena să fie dublă ca mărime, ne-am descurca perfect. Când ajungem în țară pe la colegii noștri, prin festivaluri, ne dăm seama cât de minuscule sunt, fizic vorbind, spectacolele noastre ca montare regizorală, ca punere în scenă. De fiecare dată când ajungem în alte săli la colegii noștri trebuie să jonglăm și să micșorăm scena care ni se pune la dispoziție pentru a o aduce cât de cât la nivelul spectacolului nostru”, a mai spus Pleșa.
În perioada 16-22 decembrie a fost Săptămâna Altfel la anumite școli din Timișoara, iar actorii păpușari de la Merlin au susținut câte două-trei spectacole în fiecare zi.
„Dacă am fi avut o sală dublă ca și capacitate de a așeza spectatori, am fi mers și noi normal, așa cum se joacă, nu să facem spectacole pe bandă rulantă. Sunt multe alte ocazii când suntem sufocați, efectiv refuzăm de nu se poate spectatorii. De aceea am ajuns de mult timp să prezentăm două spectacole duminica, de la orele 11 și 13. Repet, o sală dublă ne-ar ajuta mult pentru că în 165 de locuri intră maximum șase clase de elevi”, a afirmat Laurențiu Pleșa, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”.
El a mai declarat pentru Tion că fiind o instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Timiș, Teatrul Merlin ar trebui să facă mai multe spectacole în județ, însă deplasările nu sunt atât de frecvente pe cât și-ar dori. Anul acesta, păpușarii i-au încântat pe copii la Cenad, Peciu Nou, Sânnicolau Mare, Biled, Lugoj, dar și în alte localități.
Alin Popoviciu, vicepreședinte al CJT, ce are în subordine Teatrul Merlin, a spus pentru Tion că instituția de cultură va mai beneficia de încă o sală de spectacole, posibil la Bastionul Maria Theresia.
„La Teatrul Merlin lucrurile sunt în mișcare, și anume noi am venit cu o altă abordare. Deși Teatrul Merlin este o instituție de cultură extrem de importantă pentru Timiș, cred că încă nu a ajuns acolo unde noi ne dorim.
Pe lângă sala pe care o are, suntem în discuții la Bastion să vedem dacă găsim o sală în care să-și desfășoare spectacolele pentru că sunt foarte multe cereri (n.r. – de spectacole). Există acolo un spațiu de 170-200 de locuri. Inițiativa face parte din concepția noastră de a schimba fața Bastionului, care să devină cel mai atractiv punct din Timișoara. Aceasta înseamnă o gândire în care acolo să existe un amfiteatru, iar în acel amfiteatru nu doar actorii Teatrului Merlin, ci și alte trupe, pe care le avem în Timișoara sau în Timiș, să poată desfășura spectacole în aer liber, seara, când oamenii stau la terasele din jur.
Teatrul Merlin merită mai mult decât a avut până acum, iar în bugetul din 2025 eu am venit cu o propunere în care Teatrul Merlin să aibă acele păpuși pe care le vedeți în oraș la sărbătoarea județului și pe care le închiriază. Cred că cel puțin două păpuși (n.r. – de mari dimensiuni) ar trebuie să avem și noi”, a afirmat Alin Popoviciu, vicepreședinte al CJT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!