Parcul nou din cartierul Lipovei ar urma să coste, conform estimărilor, 3,1 milioane de euro. Investiția se face de la zero, iar primăria vrea să cumpere terenul de mai bine de un hectar cu 10,2 milioane de lei (897,6 lei/mp – n.r.), echivalentul a 2,1 milioane de euro.
Consilierii locali au fost puși în 27 martie să aprobe studiul de fezabilitate, devizul și indicatorii de proiect pentru viitorul parc din Lipovei. Între timp s-a descoperit că s-a strecurat o „eroare de redactare” în documentația adoptată. S-a greșit la numărul de metri pătrați, unde au fost trecuți cu 4 mp în plus.
„Dintr-o eroare de redactare a fost introdusă, în Anexa 1 indicatori de proiect, suprafața de 11.424,65 mp suprafață expropriată în loc de 11.420,178 mp suprafață expropriată, diferența este de 4,472 mp”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre.
Nu prea ies calculele cu banii
Revenind la suma necesară investiției, doar terenul costă 2,1 milioane de euro, iar amenajările propriu-zise ar fi de jumătate de milion de euro. La PMT nu prea ies însă calculele cu banii.
Suma necesară exproprierii, 10.251.682 lei nu este purtătoare de TVA conform Codului Fiscal, care spune că tranzacțiile cu persoanele fizice nu sunt purtătoare de TVA, astfel că „valoarea totală estimată a investiției, valoarea C+M și valoarea exproprierii rămân neschimbate, conform devizului general aprobat prin HCL 97/2020: 12.789.668,04 lei (la care se adaugă TVA), din care C+M are valoarea de 1.715.658 lei (la care se adaugă TVA) și valoarea exproprierii de 10.251.682 lei (nepurtătoare de TVA)”, mai scrie în documentație.
Nu este clar unde calculează PMT taxa pe valoare adăugată, pentru că, la un simplu calcul, construcțiile și montajul cu tot cu TVA sunt 2 milioane de lei, iar dacă adunăm cu valoarea exproprierii, cea nepurtătoare de TVA, rezultă o investiție de 12,29 milioane de lei. La PMT a rezultat 12,78 milioane lei, în condițiile în care și calculul fără TVA înseamnă 11,9 milioane de lei.
Conform PMT, valoarea totală estimată a investiției este, dacă calculăm și TVA, 15,21 milioane de lei, echivalentul a 3,1 milioane de euro la schimbul BNR din 15 iunie.
Parc cu foișoare, fântână și stâncărie
Parcul ar urma să fie amenajat pe str. Verde, urmând să crească suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor din oraș de la 16 mp/ cap de locuitor la 20 mp/ cap de locuitor.
„Prin plantarea de material dendrologic cu valoare peisagistică și ecologică ridicată; instalarea unui sistem de irigare computerizat pentru asigurarea necesarului de apă plantelor și gazonului în lunile toride de vară; instalarea unui sistem de iluminat; amenajarea de alei care fac legătură cu toate punctele de interes; montarea mobilierului urban și a echipamentelor de joacă pe grupe de vârstă diferite și proiectarea în vedera instalării unui sistem de supraveghere, echipamente, conectări inclusiv pentru dispeceratul central de monitorizare de la sediul Poliției Locale din spațiul verde de pe str. Verde va contribui la îmbunătățirea calității spațiilor publice destinate agrementului și recreării din această zonă și va produce efecte pozitive asupra calității mediului înconjurător și, implicit, asupra calității vieții locuitorilor”, susțin oficialii municipalității.
Lucrările avute în vedere presupun o suprafață gazonată de puțin peste 10.000 mp, 685 mp de alei, 26 mp stâncărie, 26 mp pentru o fântână, 150 mp pentru o canisită, 440 de plante perene, 108 arbuști, 90 de copaci, precum și 17 bănci, 17 coșuri de gunoi și 12 pergole.
În toamna anului trecut, reprezentanții primăriei anunțau că parcul conține „spațiu verde, cu alei, copaci, bănci și foișoare, o fântână, un loc de joacă, un teren de sport pentru minifotbal, handbal și baschet, o canisită cu pistă pentru plimbare câini de jur împrejur”. Rămâne de văzut când va trece PMT la proiectul tehnic și la licitația pentru execuție.
Articole pe aceeași temă:
Dispare singurul parc din Lipovei! În locul lui se face un bloc cu două scări
Parcul nou din Lipovei costă 2,7 milioane de euro. Primăria dă 2 mil. doar pentru teren
Trimite articolul
XTebuie facut cu dedicatie dar firma de casa nu ii inregistrata inca.
Strada verde colt cu Silistra sta bine la capitolul verdeață, fiind multi nuci și salcâmi mari acolo.
Va fi păcat să îi taie că sa planteze ceva betisoare in loc.
Un teren de sport multifuncțional ar fi suficient.
Numai experti in primarie, toti lingai!
Beeeee, faceți câte parcuri vreți incompetenților….vin eu cu gasca și rupem tot în prima noapte. Hahahahah parcuri ne tre noua! Dați-ne bani fa!!
Nici unu, dar absolut nici un locuitor din zona dorește un parc acolo. Primăria vrea forțat sa construiască. Noi nu ne dorim așa ceva!!!
E CLAR NU SE VA FACE NICODATA ! AHAHAHAHAHA
NU e eroare, s-a “strecurat” si mita in proiect .. ceva normal in Primaria Timisoara