Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat, la începutul acestui an, proiectul „Înfiinţarea şi Sprijinirea Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală”, program finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României. Funcționarea Rețelei Naționale de Dezvoltare (RNDR) este o normă europeană asumată de statul român și, în același timp, reprezintă o oportunitate unică pentru stimularea dezvoltării zonelor rurale din România. Rețeaua românească se conectează la celelalte rețele naționale din Uniunea Europeană și beneficiază de informațiile, experiența și, nu în ultimul rând, de contactele dintr-un spațiu extrem de performant. Prin acest proiect, RNDR va asigura legătura între actorii din mediul rural românesc și cei din Uniunea Europeană, contribuind astfel la dezvoltarea eficientă, durabilă și coordonată a întregului spațiu rural european.
„Scopul acestui demers european este de a stabili un cadru reglementat de informare și cooperare între instituțiile publice implicate în elaborarea și aplicarea politicilor de dezvoltare rurală și partenerii privați care au interes în dezvoltarea spațiului rural. Acest parteneriat între instituții publice și parteneri privați are obiective bine definite: întărirea societății civile în domeniul rural și promovarea cooperării naționale și transnaționale pentru realizarea dezvoltării rurale. De asemenea, proiectul urmărește canalizarea eforturilor membrilor rețelei pentru obținerea de fonduri europene prin intermediul cărora să fie realizate investițiile directe necesare pentru dezvoltarea rurală la nivel național. Esența proiectului este însă creșterea absorbției fondurilor europene prin beneficiari educați, informați și conectați în spațiul performant al Uniunii Europene. Este, în primul rând, un proiect de educație, o investiție în oameni. Din această perspectivă, proiectul își propune ca această creștere a absorbției să fie atinsă în termeni calitativi și nu doar ca volum. Concomitent, proiectul va contribui direct la ajustarea „de jos în sus” a politicii naționale agricole și de dezvoltare rurală, promovând un concept european extrem de eficient: organizarea de întâlniri față în față între factorii de decizie de la nivel central și reprezentanții comunităților locale, beneficiarii direcți ai strategiei naționale în domeniu”, a spus Daniel Brîndescu, inițiatorul evenimentului de joi.
Pe holurile biroului Biroul Regional Vest al Unităţii de sprijin din cadrul Rețelei Naționale de Dezvoltare (RNDR), o expoziţie deosebită de piese „preţioase” ale portului românesc prezentate de directorul Asociaţiei Culturale Tradiţii, Identitate şi Succes, Leontina Prodan, nu te putea lăsa să rămâi indiferent: „În zi de sărbătoare să îmbrăcăm haina românească! În acest scop, încercăm să transformăm ziua de 15 august de Sf. Mărie, în Ziua Naţională a Costumului şi Portului Popular. Pentru că spaţiul nu a permis expunerea mai multor costume populare, am adus astăzi doar câteva dintre piesele preţioase şi anume o ie de aproape 100 de ani, care a fost expusă şi la Paris într-o prestigioasă expoziţie de profil, un costum de mireasă din zona Banatului, o fotă cusută cu aproximativ 4 kg fir de aur şi argint, tradiţionalele poale şurate şi, nu în ultimul rând, marama purtată de mama lui Constantin Brâncuşi”, ne-a spus Leontina Prodan.
Cei care sunt interesaţi de detalii cu privire la dezvoltarea rurală, care au nevoie de consiliere în acest sens o pot face trecând pe la Biroul Regional Vest al Unităţii de sprijin din cadrul Rețelei Naționale de Dezvoltare (RNDR), în imediata vecinătate a Casei de Pensii, din strada Andrei Şaguna nr 3.
Banii nu ajung pentru toti tinerii fermieri din Timis
Statul vrea fermieri internauti: declaratii on-line pentru subventii
Citiți principiile noastre de moderare aici!