În noaptea de marți spre miercuri, pompierii din Timișoara au fost solicitați să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu care a cuprins Biserica de lemn de la Topla, din curtea Muzeului Satului Bănățean. La sosirea salvatorilor, aceștia au constatat că incendiul cuprinsese întreaga biserică, existând pericolul de a se răspândi la casa parohială și la o troiță aflată în apropiere.
Din fericire, nu au existat victime, însă în ciuda eforturilor de a limita extinderea incendiului, biserica a ars aproape în totalitate. Câteva obiecte de patrimoniu au fost salvate. De flăcări a scăpat și bolta pictată originală, care fusese scoasă înainte de incident, pentru a fi restaurată.
Biserica de lemn din Topla care aparținea muzeului fost construită în 1746. Era o clădire monument național de clasa A.
Cauza incendiului, supraîncălzirea unui cablu
Potrivit specialiștilor ISU Banat, incendiul a fost provocat de supraîncălzirea unui cablu electric. În biserică nu era permis accesul cu lumânări. Flăcările au distrus complet acoperișul bisericii, care s-a prăbușit în interiorul navei, iar turla a fost aproape în totalitate mistuită. Cu toate acestea, pereții din bârne de stejar par să fi suferit arsuri doar superficiale, iar podeaua este în mare parte conservată.
„Acoperișul a fost distrus de foc și s-a prăbușit în interiorul navei bisericii, turla bisericii a fost aproape în totalitate distrusă de foc, păstrându-se martori ai scândurilor și trei stâlpi de susținere, pereții din bârne de stejar sunt arși superficial la interior și foarte puțin la exterior, păstrând aparent structura intactă, podeaua pare în bună parte conservată, dar o apreciere definitivă se poate face doar după îndepărtarea stratului de arsură provenit de la acoperiș. […]
Restaurarea monumentului este posibilă datorită diligenței și devotamentului echipei de intervenție ISU Banat al județului Timiș care a reușit să stingă incendiul într-un timp record și cărora le mulțumim pe această cale, fără intervenția lor Biserica de la Topla ar fi fost pierdută pentru totdeauna”, spun reprezentanții Muzeului Satului Bănățean.
Restaurarea va începe în curând
Accesul publicului în zona afectată va fi restricționat. Urmează ca echipe specializate să identifice și să marcheze piesele ce pot fi restaurate și să protejeze situl împotriva intemperiilor. După această etapă va începe procesul propriu-zis de restaurare.
„Din fericire, de la ultima restaurare a acoperișului, pictura originală a bolții de lemn a bisericii și mare parte din inventarul original al interiorului au fost conservate în vederea restaurării și nu se aflau în incinta bisericii, ele păstrându-se în depozitele muzeului și astfel ne oferă azi șansa de a restaura obiectivul muzeal în pofida tragicului eveniment. […]
Primele măsuri cu privire la restaurarea obiectivului muzeal vor limita accesul publicului la locul tragicului accident, acolo vor avea acces doar echipe autorizate care vor trece la identificarea și marcarea tuturor pieselor ce sunt destinate restaurării în paralel cu protejarea sitului față de intemperii și de alți factori distrugători. Abia după încheierea acestor două faze vom trece la inițierea procesului de restaurare propriu-zisă a monumentului care va readuce publicului obiectivul muzeal spre vizitare”, transmite conducerea muzeului.
Conducerea muzeului adresează mulțumiri echipei ISU Banat pentru intervenția promptă, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș pentru sprijinul în ancheta desfășurată, precum și Consiliului Județean Timiș, care a deblocat fonduri de urgență pentru demararea lucrărilor de expertiză și proiectare. Mulțumiri speciale au fost transmise Mitropoliei Banatului și Înaltpreasfinției Sale Ioan, precum și părintelui-paroh Alin Scridon și tuturor oamenilor care și-au exprimat susținerea.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCoiful l-au pierdut, biserica este cenușă, cum ne batem joc de tot, să nu rămână nimic după români, nicio dovadă că au existat.
-
Care romani? Aici a fost mereu un singur popor: poporul lui dumnezeu. Aici a fost mereu tara promisa.
Nu asta e ideea?
Bine ca bani pentru renovarea maternitati nu sunt de urgenta din fondul vieti cand e vorba de biserica gata apar sfinti in poza cei doi salvatori.sunt un credincios dar imi vine sa vomit cand vad aceste reacti….. de opulenta vezi doamne salvatori se vor spala bani pe renovare din ambele parti
-
tu ai lipsit de la lectia cu 2 de ‘i’, in rest de acord cu tine
Costa mai.putin sa aduceți una veche .. e plin Banatul/Ardealul de biserici parasite în paragina cea mai absolută..
Sunt de parere c-ar trebui restaurata pe banii celor care-au decis sa nu instaleze un sistem anti incendiu.
De asemenea cred c-ar trebui transformata in centru cultural. Trupele de muzica crestina precum Samael ar fi incantate sa filmeze videoclipuri acolo.
Incalcare in serie a celor mai elementare norme de siguranta de catre cei ce administreaza acest muzeu, ‘specialisti’ cu scoala la fara frecventa. Nu au gasit cateva mii de lei pentru un sistem de alarma cu declansare automata a sistemului de stingere cu splinkere. Un monument national din clasa A a fost lasat la voia sortii. Instalatia electrica a fost proiectata si executata de vreun ageamiu. Prin deconectarea alimentarii electrice in interiorul bisericii la inchidere se evita un dezastru