Recent, primarul Nicolae Robu s-a plâns de faptul că viceprimarul Traian Stoia a greşit atunci când a decis majorarea chiriilor percepute de Primăria Timişoara. Concret, Robu susţinea că din cauza majorărilor prea mari, chiriaşii nu au cum să plătească, ceea ce a dus, în 2013, la un grad de realizare a veniturilor din concesiuni şi închirieri de doar 31,5 la sută, faţă de cel estimat la începutul anului.
În situaţia de a fi datornici la Primăria Timişoara, după majorarea chiriilor, sunt şi reprezentanţii Asociaţiei Religioase a Adventiştilor de Ziua a Şaptea – Mişcarea de Reformă. După majorarea chiriei cu 2000 de procente, asociaţia a ajuns să aibă o restanţă de 10.000 de euro în doar câteva luni.
Povestea începe în 1993, când Asociaţia Religioasă a Adventiştilor de Ziua a Şaptea – Mişcarea de Reformă a închiriat de la Primăria Timişoara o casă situată pe strada Martir Cernăianu, la numărul 31. Potrivit reprezentanţilor acestei asociaţii, în momentul închirierii, casa din văiugă arăta ca un grajd. După câţiva ani şi prin efortul voluntarilor, casa a devenit lăcaş de cult. Biserica a funcţionat fără probleme timp de 20 ani, până în luna februarie a acestui an, când a fost aprobată Hotărârea Consiliului Local numărul 71, prin care chiria pentru acest spaţiu a fost majorată de la aproximativ 50 de euro pe lună, la aproximativ 1.000 de euro pe lună.
„Pe 26 februarie 2013, prin HCL 71, chiria pentru spaţiul cu destinaţie de biserică a fost majorată la aproximativ 1.000 EUR/luna (majorare cu ~2000%!!!!) fără a fi adusă nicio îmbunătăţire/modificare în bine asupra imobilului de către proprietar”, se arată într-o adresă a asociaţiei transmisă primarului Nicolae Robu.
Reprezentanţii asociaţiei mai spun că în luna aprilie a acestui an, printr-o altă Hotărâre a Consiliului Local Timişoara, o serie de asociaţii religioase şi non-profit au fost exceptate de la plata chiriilor majorate, însă ei nu s-au aflat pe acea listă. Mai mult, aceştia mai spun că în perioada 2011-2013, la clădirea de pe strada Martir Cernăianu au fost efectuate lucrări de peste 10.000 de euro, fără a pune la socoteală manopera efectuată de membrii bisericii. Iar conform contractului de închiriere, valoarea acestora trebuia scăzută din chiria percepută de Primăria Timişoara, deoarece depăşea 70 la sută din totalul chiriei percepute în ultimii 15 ani.
Evident, membrii asociaţiei au solicitat o întrevedere cu viceprimarul Traian Stoia şi i-au cerut să fie şi ei incluşi pe lista asociaţiilor non-profit care au beneficiat de dezlegare de la plata chiriei majorate. Potrivit acestora, Stoia nu a fost convins de argumentele lor.
Până în prezent, toate adresele asociaţiei au primit răspuns negativ sau au rămas fără răspuns de la reprezentanţii Primăriei Timişoara, biserica datorând la data de 13 noiembrie, municipalităţii timişorene, 45.000 de lei. Mai mult, deşi reprezentanţii asociaţiei religioase au cerut prelungirea contractului de închiriere în luna iunie, această adresă a rămas fără răspuns, iar contractul de închiriere a încetat la data de 2 iulie 2013.
„Ne simţim hărţuiţi ca Biserică, duşi în derizoriu de nişte interese la nivel înalt în primărie, care par să vină din sfera intereselor imobiliare, favorizate într-un mod extrem de evident de domnul viceprimar Traian Stoia, în subordinea căruia se află Direcţia Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse”, mai spun reprezentanţii asociaţiei.
Aceştia i-au cerut şi primarului Nicolae Robu să reevalueze situaţia bisericii şi să decidă revenirea la o chirie ce poate fi achitată de membrii asociaţiei. În caz contrat, adventiştii sunt decişi să picheteze Primăria Timişoara sau să apeleze la instanţă pentru a-şi găsi dreptatea.
Stoia: Pot veni la mine oricând, dar trebuie să aibă acte
Aşa cum s-a angajat de câteva zile, în timpul întâlnirilor USL, primarul Nicolae Robu a evitat să îl atace şi pe acest subiect pe viceprimarul PSD şi susţine că această problemă ţine de departamentul condus de de Traian Stoia. Mai mult, Robu afirmă că protestele anunţate de membrii asociaţiei nu vor rezolva problema.
„Nu aceasta (protestele – n.r.) este calea prin care se pot rezolva lucrurile. Eu nu am detalii, ei au interacţionat cu domnul viceprimar Stoia în permanenţă pe acest subiect şi mi-au relatat în audienţă nemulţumirile pe care le au. Lucrurile nu se rezolvă în stradă, mai ales în relaţia cu Primăria Municipiului Timişoara. Lucrurile se rezolvă în cadrul legal, ce se poate rezolva pe filieră administrativă, se rezolvă pe filieră administrativă, ce nu se poate rezolva decât în justiţie, se rezolvă în justiţie. Nu pot să dau un răspuns acum la cazul lor. Mi-au arătat şi mie poze cu ce au preluat, cu amenajările pe care le-au făcut acolo şi s-au plâns că ei nu au beneficiat de tarife ca alte biserici pentru bunul respectiv. Vă rog să discutaţi lucrurile cu domnul viceprimar Stoia, dânsul a gestionat cazul concret”, a spus Robu.
Contactat de reporterii www.tion.ro, viceprimarul Traian Stoia susţine că Primăria Timişoara percepe pentru acest imobil o chirie mult sub preţul pieţei.
„Dânşii ar trebui să vă spună şi suprafaţa imobilului şi o să vedeţi că tariful este sub preţul pieţei. E undeva la un euro, doi euro pe metru pătrat. Cunosc acest caz, dânşii au fost la mine şi ei s-ar aştepta, eventual, ca primăria să le plătească lor. Eu sunt dispus să discut cu oricine, dar pe acte. Investiţia într-o proprietate a altcuiva se face printr-un act care permite această investiţie. Ei pot veni la mine oricând, dar pentru investiţiile făcute trebuie să aibă acte şi acordul primăriei şi trebuie să demonstreze că sunt un cult recunoscut de lege”, a spus Stoia.
În replică, pastorul Dionisie-Iosif Oz susţine că Asociaţia Religioasă a Adventiştilor de Ziua a Şaptea – Mişcarea de Reformă este recunoscută de Secretariatul de Stat pentru Culte, lucru, de altfel, verificabil pe site-ul acestei instituţii. Oz a mai precizat că în România această asociaţie are aproximativ 20.000 de membri.
„Este imoral să finanţezi nişte asociaţii şi ONG-uri sau să le scuteşti de la plata unor chirii exorbitante, iar pe noi să ne oprească. Nu avem nimic cu domnul Stoia, dar cerem să ne trateze echitabil. Într-adevăr, colegii mei au greşit atunci când am făcut acele investiţii, deoarece au obţinut doar un accept verbal de la primărie. Dar noi nu ne bazăm revendicările pe chestiunea investiţiilor, ci pe faptul că trebuie să fim trataţi egal”, a concluzionat Oz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!