Statuia Sfântului Nepomuk, care stătea, uitată de vreme şi într-un stadiu avansat de degradare, în curtea bisericii romano-catolice din Iosefin, a fost restaurată şi expusă în faţa Bisericii Millenium din Piaţa Romanilor. Chiar dacă a fost mutată acolo în urmă cu circa două săptămâni, duminică, la împlinirea a 112 ani de la consacrarea lăcaşului de cult din Fabric, a fost dezvelită oficial.
Monumentul a fost restaurat de către sculptorul Ion Oprescu, iar lucrările au costat 15.000 de euro, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
„Vorbim despre cel mai vechi monument al oraşului, care a fost scos dintr-un loc unde nu-l vedea nimeni, nu ştia nimeni de el, restaurat şi pus în valoare aici. Monumentul este din 1722, este cel mai vechi monument al oraşului (…) Restaurarea a durat patru-cinci luni. Amenajarea acestei piaţete, aşa cum o vedem acum, total diferită de cum era înainte, a început în luna august şi a fost făcută pe de o parte cu ajutorul companiei AEM, care şi-a asumat să susţină financiar şi să plătească efectiv execuţia pentru partea de alei şi de iluminat, iar restul amenajării a fost făcută de către Direcţia de Mediu din primărie, societăţile Horticultura şi ADP. S-au pus bănci, era o alee foarte îngustă aici şi era numai pe direcţia de la liniile de tramvai către intrarea în biserică, s-a făcut mult mai larg, o alee în formă de cruce, care să permită accesul şi în părţile laterale, s-a amenajat spaţiul verde (…) Acum se lucrează la iluminatul arhitectural, atât al statuii, cât şi al bisericii. Lucrările vor fi gata pe parcursul acestei săptămâni şi în săptămâna care urmează vom face şi o inaugurare nocturnă, să vedem biserica, monumentul, piaţeta, în toată splendoarea lor”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Cu această ocazie, pe lângă lucrările la alei şi spaţii verzi, au fost curăţate cu gheaţă carbonică şi zidurile bisericii, spun oficialii primăriei.
Sfântul Ioan Nepomuk este considerat a fi patronul protector al catolicilor din Banat. Biserica din Piaţa Romanilor a fost denumită „Millennium” în cinstea aniversării a 1.000 de ani de la formarea statului maghiar. În 4 octombrie 1896 s-a pus piatra de temelie, iar consacrarea bisericii a avut loc în data de 13 octombrie 1901.
Citiți principiile noastre de moderare aici!