Firmele de stat, actuale sau foste, sunt cele care cară în spinare cele mai mari datorii către bugetul de stat în regiunea vest. Cele mai mari datorii, peste 65,5 de milioane de lei, vin de la Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest SA, aceasta fiind urmată de Nebstar Oil, cu 60,7 milioane de lei, respectiv societatea Atelierele Centrale, cu 37 de milioane. Interesant, toate cele trei sunt hunedorene, judeţul de unde a ajuns la Timişoara şeful Direcţiei Regionale de Finanţe din Vest, Ovidiu Heiuş. El ne asigură că datoriile nu au apărut după plecarea sa, Direcţia fiind pe mâini bune.
„Este vorba de datorii istorice, de sume enorme, adunate de firmele actuale sau foste de stat. Acestea au adunat în ani aceste datorii, nu au apărut acum. Iar la noi în regiune sunt campioane fostele complexuri miniere, este specificul regiunii. Acum nu mai este celebra Companie Naţională a Huilei, o parte a acesteia a fost inclus în noul Complex Energetic, împreună cu centralele termice, o parte a fost închisă. Acum pe primul loc este Minvest”, a declarat Ovidiu Heiuş.
Printre timişeni, cele mai mari datorii apar la Rentex, cu 30 de milioane de lei, la Bitea Construct, companie care a revenit între contribuabilii mici şi mijlocii, după ce o bună perioadă a fost administrată fiscal de la Bucureşti, fiind considerată mare contribuabilă, şi Antonio Holding Impex Corporation, cu 12,3 milioane de lei.
Lista include compania Tender, cu 10,8 milioane de lei, dar şi Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Timişoara, cu 3,6 milioane de lei.
Protopopiatul Caransebeş şi Serviciul de Ambulanţă Caraş-Severin, pata de culoare a clasamentului
Pe locul 36 al acestui top apare Protopopiatul Ortodox Român Caransebeş. De aici provin datorii de 1,3 milioane de lei. Se pare că aici datoriile au fost şi mai mari, dar cu binele şi discuţia s-a recuperat o bună parte din bani. Cum se recuperează banii de la biserică?
„Cu binele, cu vorba bună. Am purtat discuţii cu cei de la Protopopiat şi încet am mai recuperat din bani. Este foarte greu să ajungi la executare, vorbim de biserică… Cu toţii suntem creştini, nu poţi aşa uşor”, am mai aflat de la Ovidiu Heiuş.
O altă prezenţă ce pare exotică este cea a Serviciului de Ambulanţă Caraş-Severin.
„Acest serviciu este unul privat acum. Legislaţia a fost schimbată, cine doreşte poate presta acest serviciu. Ei semnează contract cu Casa de Sănătate şi îşi gestionează singur activitatea”, a mai spus Heiuş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!