La Centrul de informare turistică de pe strada Alba Iulia din Timişoara a avut loc vernisajul expoziției de fotografie cu tema „Făget, Bucovina Banatului”. Expoziția cuprinde fotografii cu bisericile de lemn din zona Făgetului, care provin din arhiva Mitropoliei Banatului. De asemenea, a fost lansat și un material video care promovează acest traseu turistic.
Unul dintre cele mai interesante trasee turistice din judeţul Timiş este tocmai cel care include cele 18 biserici de lemn din împrejurimile Făgetului: Româneşti, Curtea, Crivobara, Dobreşti, Dubeşti, Zolt, Băteşti, Jupâneşti, Povergina, Margina, Pietroasa, Crivina de Sus, Poeni, Homojdia, Coşeviţa, Nemeşeşti, Groşi şi Bulza.
„Nu seamănă cu bisericile de lemn din Transilvania, nici cu cele din restul ţării și este normal să fie aşa, având în vedere că istoria Banatului este diferită de cea a celorlalte regiuni ale României. Sunt construite după eliberarea Banatului de sub ocupaţia Otomană, de către trupele lui Eugeniu de Savoya, în 1716. Din bârne de stejar, îmbinate cu cuie mari, sunt acoperite cu şindrilă și au fundaţie de piatră. Unele au fost strămutate din alte părţi, chiar şi din judeţul vecin, Hunedoara. Elemente de patrimoniu cultural material de o valoare incontestabilă, bisericile de lemn din zona Făgetului rămân, însă, ascunse de ochii vizitatorilor, din cauza lipsei infrastructurii turistice. Aşadar, avem monumente istorice, multe din ele în curs de reabilitare, dar nu sunt turişti şi pentru că promovarea necesară nu e suficientă”, a spus Zaharia Pereș, consilier cultural la Arhiepiscopia Timișoarei.
La vernisaj a fost prezentat și filmul documentar „Lemnul – dincolo de cer” realizat de Mihai Pinti, de la TVR Timişoara, în colaborare cu Arhiepiscopia Timişoarei, respectiv redactorul Irina Arieșan. În filmul documentar au fost prezentate aceste biserici pentru a se găsi noi alternative de restaurare şi conservare ale acestora, cu scopul de a fi introduse într-un circuit turistic de promovare a Banatului.
„Este un proiect turistic prin care vrem să promovăm un itinerar al bisericilor de lemn monument istoric din zona Făget. Am făcut un film de prezentare a proiectului, de 10 minute. Proiectul se va finaliza cu un film de 30 de minute, documentar, care va fi gata spre sfârșitul anului. Am filmat 15 biserici de lemn, monument istoric, atât în interior, cât și exterior, dar și din dronă. Ne-am concentrat foarte mult pe pictura murală, care este unică în România în aceste monumente istorice, făcută și de pictori bisericești consacrați, dar și de pictori anonimi. Multe dintre aceste biserici au fost refăcute pe banii Mitropoliei Banatului și ai Consiliului Județean Timiș, ele funcționează în continuare ca și lăcașuri de cult, dar sunt câteva închise din cauza stării avansate de degradare. Cel puțin cinci sunt închise”, a spus Mihai Pinti.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 29 noiembrie – 29 decembrie 2017. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Arhiepiscopiei Timișoarei și Fundației Culturale Kratima din Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!